Istraživači su skenirali Titanik iz svih uglova kako bi proizveli 3D rekonstrukciju

Istraživači su skenirali Titanik iz svih uglova kako bi proizveli 3D rekonstrukciju
Olupina Titanika (foto: Atlantic Productions, Magellan)

Potonuli ostaci čuvenog broda Titanik su skenirani, što je proizvelo više od 715.000 slika koje su omogućile stvaranje 3D rekonstrukcije. Ovo je najveće podvodno skeniranje u istoriji. Došlo je u pravo vreme jer se olupina broda Titanik polako raspada.

Titanik je najpoznatiji brod ikada i jedan od najvećih u to vreme. 10. aprila 1912. godine Titanik je krenuo na svoje prvo putovanje od Sautemptona u Engleskoj do Njujorka u Severnoj Americi. Međutim, samo nakon četiri dana od plovidbe udario je u santu leda koja je nesrećno okončala njegovo dalje putovanje i život mnogih ljudi. Brod je potonuo i sada se nalazi na dnu Atlanskog okeana na dubini od 4000 metara, i 690 kilometara južno od Njufaundlenda u Kanadi. Od 2.240 putnika i posade na brodu, više od 1.500 ljudi je izgubilo život u katastrofalnoj nesreći.

Titanik kreće na svoje prvo i poslednje putovanje (foto: Wikipedia)

Ostaci potopljenog broda su neočekivano otkriveni tokom tajne mornaričke američke misije u Hladnom ratu 1985. godine.

Najveće podvodno skeniranje broda

Istraživači su skenirali olupinu broda Titanik i proizveli više od 715.000 sonarnih slika olupine. Oni su ih potom spojili sa 4K video snimkom, snimljenim tokom više od 200 sati istraživanja sa dva podmornica pod nazivom “Romeo” i “Julija”. Skeniranje iz svakog ugla omogućava istraživačima da naprave viruelnu i preciznu 3D rekonstrukciju.

Ovaj model će omogućiti ljudima da umanje i pogledaju ceo brod po prvi put. Dakle, snimanjem ovog 3D modela, ono što možemo da uradimo je da vizuelizujemo olupinu na potpuno nov način, i da vidimo neverovatne male detalje“, rekao je Gerhard Sejfert. On je specijalista za 3D slike u kompaniji za mapiranje dubokog mora Magelan koja je izvršila skeniranje zajedno sa filmskim stvaraocima Atlantic Productions, piše u saopštenju.

Ono što je ostalo od broda-metalna konstrukcija (foto: Atlantic Productions, Magellan)

Ovo je Titanik kakav ga niko nikada ranije nije video.

Za stručnjake koji proučavaju olupinu Titanika, skeniranje je došlo u pravo vreme. Brod se, nažalost, polako raspada pod uticajem mikroba na njegovom gvozdenom trupu i verovatno usled jakih struja i pritisaka na toj dubini. Prethodne operacije spasavanja olupine izazvale su slučajnu štetu na brodu. Na primer, jedna operacija koju je 2019. sprovela kompanija RMS Titanic Inc. uništila je osmatračnicu na jarbolu.

Istraživači dubokog mora završili su prvo digitalno skeniranje Titanika u punoj veličini, jasno i detaljno prikazujući celu olupinu. Oni su rekli da je to „najveći projekat podvodnog skeniranja u istoriji“.

Skeniranje omogućava da se brod vidi kao da je voda isušena. Takođe, ovo skeniranje može otkriti više detalja o nesrećnom putovanju broda preko Atlantika 1912. godine.

Novo otkriće: Zlatna ogrlica napravljena od zuba megalodona pronađena na Titaniku


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »