Zlatna ogrlica napravljena od zuba megalodona pronađena na Titaniku

Zlatna ogrlica napravljena od zuba megalodona pronađena na Titaniku
Zlatna ogrlica od zuba megalodona (foto: Magellan)

Tim istraživača otkrio je luksuznu zlatnu ogrlicu, prvi put viđenu od kada je Titanik potonuo 1912. godine. Ono što je još fascinantije jeste da je ogrlica napravljena od zuba megalodona, džinovske praistorijske ajkule.

Istraživački time se nada da će uz pomoć veštačke inteligencije da pronađe vlasnika ili potomka ove ogrlice.

Nedavno je kompanija za mapiranje dubokog mora Magelan objavila snimke digitalno skenirane olupine broda Titanik, na kojima se sve vidi do najsitinijeg detalja.

Kompanija Magelan je objasnila kako njihove zapanjujuće visokokvalitetne slike prikazuju zlatnu ogrlicu napravljenu od zuba megalodona. Megalodon je bila džinovska ajkula koja je živela pre 20-3.6 miliona godina. Negova dužina kretala se od 15 do 18 metara. Smatra se najvećim predatorom na planeti Zemlji.

Zub megalodona i dva zuba velike bele ajkule (Wikipedia,  Brocken Inaglory)

Za ljubitelje filma Titanik iz 1997. godine, možda izmišljena priča u filmu uključuje upravo onu ogrlicu – Srce okeana. Možda je ovo otkriće poklon nama od strane dvoje nesrećnih ljubavnika Rouz i Džeka.

Ričard Parkinson, izvršni direktor kompanije Magelan, opisao je za Itv otkriće kao „zapanjujuće, lepo i koje oduzima dah“.

Istraživači u Magelanu se nadaju da će uspeti da ponovo spoje ovaj komad nakita sa porodicom njegovog vlasnika. Oni koriste veštačku inteligenciju da pronađu i kontaktiraju članove porodice 2.200 stradalih putnika na brodu.

Takođe, oni će proučiti snimke putnika koji su se ukrcali na brod kako bi videli da li mogu da uoče nakit i identifikuju vlasnika pomoću programa za prepoznavanja lica.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »