Izbori u antičkoj Pompeji: arheolozi pronašli inicijale političkog kandidata

Izbori u antičkoj Pompeji: arheolozi pronašli inicijale političkog kandidata
Antička Pompeja (izvor: Wikipedia)

Arheolozi su u Pompeji otkrili nekoliko izbornih natpisa. Natpisi, sa inicijalima jednog od kandidata za državnog službenika u rimskoj republici, pronađeni su kući.

U saopštenju za javnost Arheološkog parka Pompeja, arheolozi su pronašli izborne natpise u kući u oblasti Regio X. Natpisi su bili u znak podrške kandidata po imenu Aulus Rustius Verus koji se kandiduje za ulogu edila (lat. aedilis). Edil je bio naziv za jednog od državnih službenika u rimskoj republici. Oni su bili odgovorni za održavanje javnih građevina, za organizaciju državnih svečanosti i za održavanje javnog reda u Rimu.

Nekoliko izbornih natpisa, drevnih ekvivalenata današnjih izbornih plakata i pamfleta, pojavilo se na zidovima sobe u kojoj se nalazio Lararijum, unutar kuće na Via di Nola. Lararijum je svetilište duhova čuvara rimskog domaćinstva. Tu su pronađeni i prinosi poput smokava i urmi koje se koriste u ritualima, kao i tragovi voća, ribe i mesa.

Natpis sa imenom kandidata (foto: Arheološki park Pompeje)

Uobičajeno, ovi natpisi se nalaze na spoljnim fasadama kuća, gde su ljudi mogli da pročitaju imena kandidata za gradske činovnike. Njihovo prisustvo u kući je verovatno bilo vezano za događaje kao što su večere za podršku kandidatima sa ciljem promovisanja predizborne kampanje svojim gostima”, rekli su iz Arheološkog parka Pompeja.

Zanimljivo je to da je još tada, pre 2.000 godina, postojala razmena glasova.

Još jedan natpis u kući sa imenom Aulusa Rustiusa Verusa (foto: Arheološki park Pompeje)

Vlasnik kuće, gde su pronađeni natpisi za izbor kandidata, je očigledno bio pristalica ili prijatelj Aulusa Rustiusa Verusa. Ovu tezu podržava otkriće mlinskog kamena postavljenog u atrijumu kuće sa ispisanim inicijalima kandidata – ARV.

U kući se nalazi i pekara sa velikom peći. Prema arheolozima prisustvo pekare je povezano sa davanjem glasova kandidatu. „Aulus Rustius Verus je verovatno direktno finansirao delatnost pekare, kako u ekonomske tako i u političke svrhe“, rekla je Marija Kjara Skapatičo, jedan od autora studije.

Ime Aulus Rustius Verus ispisano je i na drugim mestima. Zna se da je obavljao najvišu javnu funkciju u gradu u 1. veku i da je verovatno pobedio na izborima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »