Izložba „ČUVAM TE – Nove perspektive u tumačenju antropomorfnih figurina sa lokaliteta Medvednjak kroz praksu Arheologije srca”

Izložba „ČUVAM TE – Nove perspektive u tumačenju antropomorfnih figurina sa lokaliteta Medvednjak kroz praksu Arheologije srca”

Izložba vezana za antropomorfne figurine sa vinčanskog lokaliteta Medvenjak otvara se 18.04. u 19h u Narodnom muzeju Smederevske Palanke.

Izložbom „ČUVAM TE – Nove perspektive u tumačenju antropomorfnih figurina sa lokaliteta Medvednjak kroz praksu Arheologije srca” publici se sugeriše da je pored onog vidljivog u arheologiji prisutno i nevidljivo, koje je neizostavan deo prošlosti i podjedanko vredan tumačenja i istraživanja.

Nevidljivo ne znači nečitljivo, već skriveno na otvorenom, u ovom slučaju, u izloženim predmetima. Svaki od njih sada je pred publikom prvi put kao medijum za čitanje osećanja i emotivnih stanja ljudi iz prošlosti.

Kada kročite u prostor, uranjate u prošlost, u jednu kuću vinčanske zajednice na Medvednjaku, i umesto automobila i sirena čujete korake, vatru, dete, osećate njihovo prisustvo. Iz svetlosti sadašnjosti preneseni ste u polumrak te kuće, živite nakratko vinčanski život. Uloga Kultne skupine ovde je krucijalna, ona je čuvar.

Antropmorfna figurina sa Medvednjaka (foto: Narodni muzej Smederevska Palanka)

Izloženi predmeti otkriveni u toj kući, ne nalaze se na mestima na kojima bi trebalo, već su  namešteni kako su otkriveni oktobra 1968. godine. Kada izađete iz kuće, kročili ste, sa jedne strane, u vinčansku medvednjačku zajednicu, a istovremeno ste i na lokalitetu tokom iskopavanja. Ove dve različite vremenske odrednice napravljene su kako bi se istakao značaj različitih situacija koje definišu celovitost ove izložbe. To je prisutnost osećanja i emocija u svim aspektima korišćenih i otkrivenih artefakata i njihova vidljivost danas.

Autor izložbe je Dragana Đurđević, a izložba će trajati do 30.09.2024. godine.

Izvor: Narodni muzej Smederevska Palanka

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »