Nova otkrića u Zakotorcu – pronađeni grobovi pokojnika sa izvanrednim nalazima

Nova otkrića u Zakotorcu – pronađeni grobovi pokojnika sa izvanrednim nalazima
Iskopavanje gomile u Zakotorcu (Ustupljena fotografija/Ivan Pamić

Arheolozi su iskopavali gomilu u Zakotorcu i našili na više grobova sa fenomenalnim nalazima, na istom mestu gde su otkrili grčko-ilirski šlem.

Pre samo nedelju dana, arheolozi su ispod Gomile 5 otkrili drugi grčko-ilirski šlem. Sada su naišli na desetak grobova koji se okvirno datuju u 6-5. vek pre nove ere.

Među njima, uz sam rub obrubnog venca gomile arheolozi su pronašli jedan dobro očuvani grob u kojem su našli ostatke nekoliko osoba, piše u saopštenju, koje nam je poslao Ivan Pamić.

Sudeći po nalazima radi se o najmanje dve žene koje su bile polegnute jedna na drugu. Na njima su bile tri lobanje koje su bile poređane u nizu, te još jedna manja koja se nalazila uz noge. Značenje ovakvog rasporeda ostaje zasad nepoznato, a antropološka analiza dati će tačan broj pokojnika“, navodi se u saopštenju.

Od nalaza pronađenih u grobovima ističu se bronzane lučne, pločaste i naočaraste fibule koje se datuju u 6. vek pre nove ere.

Bronzane fibule iz ženskog groba (Ustupljena fotografija/Ivan Pamić)

Među njima jedinstvena je lučna fibula s nožicom u obliku beotskog štita.  Od ostalih nalaza u grobu nađeni su bronzana dugmad, prsten tulac sa šiljastim vrhom.

Brojni grobni nalazi pronađeni u grobovima

Arheolozi su otkrili i jedan manji, dečiji grob. Naime, u njemu je bilo sahranjeno više dece. Od nalaza pronađeno je nekoliko ćilibarskih i jedna staklena perla, kao i veći broj M-igala.  Kao grobni prilog u ovom grobu ostavljene su i manje keramičke posude grčke proizvodnje.

Radiokarbonsko datovanje i antropološka analiza koje slede daće tačan broj pokojnika, polnu i starosnu strukturu, kao i vreme sahranjivanja. Ukoliko se obezbede novčana sredstva istraživači će sprovesti i genetska istraživanja kako bi se ustanovio i srodni odnos pokojnika u ovoj i susednim gomilama.

Gvozdeno koplje i strelicama označeni skeletni ostaci u grobu (Ustupljena fotografija/Ivan Pamić)

U istoj  gomili na samom početku istraživanja pronađena je i bronzana dijadema s kraja 7. ili početka 6. veka pre nove ere i  gvozdeno oružje poput kopalja i mačeva. Po svemu sudeći lokalna zajednica koja je tu obitavala,  u tom je razdoblju podigla obrubni venac unutar kojeg su  smestili desetak grobnih komora, gde su se sahranjivali više generacija. Osim grobova tu su se nalazili i odvojeni prostori gde su se prilagali zavetni darovi poput novopronađenog grčko-ilirskog šlema“, piše Ivan Pamić u saopštenju.

Popunjavanjem mesta unutar obrubnog venca nad tim grobovima podignut je još jedan venac s jednom centralnom grobnicom. Tu su se pokojnici sahranjivali tokom 4. i 3. veka pre nove ere  Dodatne grobne komore, tzv. aneksi izgrađene su i izvan prvog venca i to u periodu od 6. do 4. veka pre nove ere. 

Na nekropoli Zakotorac je do sada identifikovano preko 25 ovakvih gomila sa vencima.

Stručna arheološka ekipa

U istraživanjima na Pelješcu, kojima koordinira Centar za prapovijesna istraživanja, učestvuju Dubrovački muzeji, Institut za arheologiju i Odsjek za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uz potporu opštine Orebić.  

Primer sahrane ispod Gomile 5 (Ustupljena fotografija/Ivan Pamić)

Stalni tim ove godine su dr.sc. Hrvoje Potrebica, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i rukovodilac Centra za prapovijesna istraživanja, dr.sc. Domagoj Perkić, direktor i viši kustos Arheološkog muzeja u Dubrovniku, dr.sc. Marko Dizdar, direktor Instituta za arheologiju,  Marta Kalebota iz Muzeja grada Korčule, dr.sc. Miona Miliša konzervator-restaurator i dekan Umjetničke akademije u Splitu, dr.sc. Borut Križ iz Dolenjskog muzeja u Sloveniji, student Mirna Šandrić, Paula Knego, kustos pripravnik i Vicenco Pijerov, kustos pripravnik iz Dubrovačkih muzeja, Miroslav Vuković sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Ivan Pamić iz Interpretacijskog centra Nakovana.

Ekipi su se pridružila i dva italijanska studenta Marko de Paska i Matija Cući sa Univerziteta u Salentu (Lecce) u sklopu međunarodne saradnje hrvatskih i italijanskih univerziteta. Istraživanja finansira Ministarstvo kulture i medija, Dubrovački muzeji i Centar za prapovijesna istraživanja.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »