Lovom na krupnu divljač bavile su se i drevne žene

Lovom na krupnu divljač bavile su se i drevne žene
Ilustracija žene kako lovi pre 9.000 godina (Matthew Verdolivo/UC Davis IET Academic Technology Services)

Ostaci tinejdžerke koja je živela pre oko 9.000 godina otkriveni su na nekropli u Peruu zajedno sa priborom za lov na krupnu divljač. Istraživače je ovakvo otkriće ostavilo bez teksta. Zašto je jedna žena bila sahranjena sa lovačkim alatom?

Naučnici kažu da su lovci na velike divljači u Americi mogli biti 30% do 50% žene.

Istraživači kažu da otkrića objavljena u časopisu Science Advances osporavaju hipotezu da je praistorijski lov bio isključivo rezervisan za muškarace, a da su žene preuzimale ulogu sakupljača hrane.

Arheološko otkriće i analiza pogrebne prakse preokreću dugotrajnu hipotezu u kojoj jeman the hunter“, rekao je dr Randi Has, docent antropologije na Kalifornijskom univerzitetu u Davisu, SAD i vodeći autor naučne studije.

Radna praksa među nedavnim društvima lovaca i sakupljača vrlo su rodno zasnovane, što bi moglo dovesti do toga da neki veruju da su seksističke nejednakosti u stvarima poput plate ili ranga nekako„ prirodne“.

Ali sada je jasno da je polna podela rada bila fundamentalno drugačija – verovatno pravednija – u dubokoj prošlosti lovaca i sakupljača naše vrste“.

Iskopavanja na lokalitetu Vilamaia Patjka u Peruu (foto: Randall Haas)

Ostaci žene-lovca pronađeni su 2018. godine tokom arheoloških iskopavanja arheološkom lokalitetu- Vilamaia Patjka u Peruu.

Prema istraživačima, sahrana sadrži „sveobuhvatan niz alata za lov i obradu životinja koji su zajedno pružali neobično snažnu podršku za njen status lovca“.

Ova oruđa i oružja sastoje se od „kamenih vrhova projektila za obaranje velikih životinja, noža i strugača za uklanjanje unutrašnjih organa i alata za struganje i štavljenje kože“.

Žena je bila lovac

Pol ljudskih skeletnih ostataka potvrđen je analizom proteina zubnih ostataka, dok analiza kostiju sugeriše da je ona možda bila starosti od 17 do 19 godina, u trenutku smrti.

Istraživači su istražili arheološke dokaze sa drugih lokacija sahranjivanja širom Severne i Južne Amerike kako bi videli da li je bilo istih ili sličnih otkrića.

Pronašli su dokaze za 27 osoba sahranjenih sa alatima za lov na velike divljači – 11 žena i 16 muškaraca. Na osnovu njihovih otkrića, istraživački tim ukazuje da su između 30 i 50 % lovaca na krupnu divlja,č koji su živeli pre više od 10 000 godina u Americi, možda bile žene.

Kameno oruđe i oružje iz groba žene-lovca (izvor: Science Advances)

Među istorijskim i savremenim lovcima, gotovo uvek je slučaj da su muškarci lovci, a žene sakupljači”-rekao je Has.

Zbog ovoga, a verovatno i zbog seksističkih pretpostavki o podeli rada u zapadnom društvu, arheološki nalazi žena sa alatkama za lov jednostavno nisu odgovarali prevladavajućim pogledima na svet”.

Iako je pogrebna praksa složena i nepredvidiva, predmeti koji prate ljude na drugi svet, uglavnom su oni koji su ih pratili za života. Naučnici uglavnom prihvataju da su vrhovi projektila lovački alat koji je povezan sa muškim sahranjivanjima, ali manje su spremni da priznaju da su projektili lovački alat koji može i koji jeste povezan sa sahranama žena.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »