Muškarci da love, a žene da sakupljaju. Da li je zaista tako bilo u prošlosti?

Muškarci da love, a žene da sakupljaju. Da li je zaista tako bilo u prošlosti?
Izvor: Wikipedia, CC BY 2.0

Dugo godina se veruje da je u prošlosti postojala polna podela rada između muškaraca i žene. Muškarci su bili lovci, a žene sakupljači. Međutim, da li je baš tako bilo?

Nova studija otkrila je da su oba pola podjednako bila vešta u lovu u praistorijskim kulturama lovaca-sakupljača.

Međunarodni tim naučnika došao je do ovog otkrića nakon što je analizirao podatke prikupljene iz etnoloških naučnih radova, objavljenih u proteklih 100 godina. Svi ovi radovi bavili su se društvima lovaca-sakupljača (ukupno 63) sa prsotora Severne Amerike, Afrike, Australije i Azije. Rezultate studije objavili su u časopisu PLOS One.

Dokazi iz poslednjih sto godina podržavaju arheološke nalaze iz holocena (počeo pre 12.000 godine i danas traje) da žene iz znatnog broja kultura namerno love za egzistenciju. Rezultati naučnika imaju za cilj da promene paradigmu da je muškarac lovac, a žena sakupljač kako bi objasnili značajnu ulogu žena u zajednici.

Neočekivani rezultati studije

Istraživači su dobili neočekivane rezulate. U najmanje 79% proučavanih zajednica, žene su te koje love. Čak i onda kada bi žena postala majka, nastavila je da se bavi lovom i da doprinosi zajednici. Žene su namerno išle u potragu za mesom, odnosno lovile su životinje, a nisu kasapile već pronađene mrtve životinje.

Veliki broj arheoloških dokaza iz čitave ljudske istorije i praistorije doveo je u pitanje ovu paradigmu. U mnogim arheološkim kulturama pronađene su sahrane žena sa oruđem za lov na krupnu divljač. Tada su ove sahrane bile drugačije protumačene

Žene-lovci nisu lovile samo sitnu divljač, poput ptica i zečeva. Umesto toga, lovile su i krupnu divljač poput jelena i losa.

Istraživanja su takođe otkrila da su žene aktivno uključene u podučavanje lovačkih praksi i da često koriste veći izbor oružja i strategija lova od muškaraca.

Autori su primetili da  su ovi stereotipi nerado uticali na prethodna arheološka istraživanja i tumačenja arheologa. Često su arheolozi drugačije objašnjavali prisustvo oruđa i oružja za lov u grobovima žena. Stoga je neophodno da arheolozi promene percepciju svojih zaključivanja u budućim arheološkim istraživanjima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

2 thoughts on “Muškarci da love, a žene da sakupljaju. Da li je zaista tako bilo u prošlosti?

  1. Još jedna woke “studija” koja mlatara i bira podatke da bi podržala unapred zadat cilj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »