Arheološka istraživanja u pećini Golema Pešt u Severnoj Makedoniji-artefakti stari 85, 000 godina

Arheološka istraživanja u pećini Golema Pešt u Severnoj Makedoniji-artefakti stari 85, 000 godina

 4,742 

Artefakti od kvarca i fosilnih životinjskih kostiju pronađeni su tokom arheoloških iskopavanja na paleolitiskom lokalitetu u pećini Golema Pešta u blizini sela Zdunje (Severna Makedonija). Materijal je datovan pre 85, 000 godina i pripadao je neandertalcima.

Među brojnim primercima iz ove sezone, kuriozitet je otkrivena grupa od 4 zuba jelena sa vilicom, kvarcom, fosilnim artefaktima životinja i ostacima uglja“ – kažu arheolozi iz Arheološkog muzeja Makedonije.

Životinjski ostaci

Arheolozi kažu da pećina pripada tipu jednostavnih i suvih pećina, a istraživanja su počela pre 11 godina (od 1999. godine). Postoji samo jedna sala dugačka 31 metar, široka 18,5 metara i mali plato. Lokacija pruža dobar pogled na okolinu i (danas) veštačko jezero Kozjak. Iskopavanja su započeta na ulazu pećine sa dve sonde, a pozadi sa još dve sonde. Peta sonda otvorena je prošle godine.

Alatka od kvarca

Deo materijala biće analiziran u laboratorijama u Lajpcigu i Njujorku.

Rukovodilac projekta je mr Ljiljana Šalamanov-Korobar, kustos-savetnik za paleolit. U iskopavanjima su takođe učestvovali arheolozi Blagoja Kitanovski, mr Pero Sinadinovski, Sasko Vasilevski, arhitekta Marta Pejoska i Jovan Handziski i Hristo Ezhovski (tehnička lica).

Izvor: Fakulteti.mk

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ