Mač u kamenu – Ekskalibur iz Toskane ipak nije samo legenda

Mač u kamenu – Ekskalibur iz Toskane ipak nije samo legenda
Mač u kamenu (izvor: Superchilum / CC BY-SA 4.0)

Danas svako zna za čuvenu legendu o kralju Arturu i maču u kamenu. Slična priča može se naći i u Italiji kao legenda o maču u kamenu Svetog Galgana. S tim da ovde stvarno postoji mač u kamenu. Iako se u početku verovalo da je reč o falsifikatu, nove analize su dokazale suprotno.

Najpoznatija engleska legenda je ona o kralju Arturu i maču u kamenu. Prema različitim verzijama priče, mač je mogao izvući iz kamena samo pravi kralj Engleske. Slična legenda postoji danas u Toskani.

Ovaj mač mnogi su pokušali i nažalost uspeli da ga izvade iz kamena, ali i da ga oštete. Mač je nakon toga rekonstruisan, odnosno onaj deo koji je bio oštećen.

Legenda o maču u kamenu

Mač u kamenu nalazi se u kapeli na brdu Montesjepi u Sijeni, u Italiji. Legenda oko mača kaže da je to bilo oružje Galgana Gvidotija, poznatog kao San Galgano. Nekada nemilosrdnog viteza rođenog 1148. godine, koji je kasnije postao svetac. Bio je plemić i vitez, ali i arogantan i nasilan. Međutim, sve se to promenilo kada je pao sa konja.

Prema jednoj verziji legende, nebeska figura svetog ratnika arhanđela Mihaila se pojavila pred svecem, otkrivajući božanski put ka iskupljenju. Rekao mu je da se odrekne svog bogatstva. Pomogao mu je da nađe mesto gde će naći spasenje, koje će mu dati osećaj svrhe i prosvetljenja i koje će mu zauvek promeniti tok njegovog života. Tako je započeo svoj pustinjački život.

Galganov mač u kamenu (izvor: Fabio Gismondi/Flickr (CC BY-NC-SA 2.0))

Galgano je zabio svoj mač u kamen kao simbol napuštanja svog nasilničkog života. Prema legendi, stena se nije ponašala kao čvrsta stena, već je popuštala poput putera, ostavljajuću dršku mača da viri. Vrh oštrice mača bi virila na drugoj strani stene. Od tada je mač ostao u kamenu. Godinu dana kasnije Gvidoti je umro, a 1185. godine papa Lucije III ga je proglasio svecem. Oko stene u kojoj je mač podignuta je kapela Montesjepi.

Moderna analiza Ekskalibura iz Toskane

Iako se mač godinama smatrao lažnim, nedavna studija je opovrgnula sumnje. Hemičar Luiđi Garlašeli pregledao je mača i pronašao niz iznenađujućih detalja.

Stil mača je u skladu sa stilom drugog sličnog oružja iz istog vremena“, napisao je Garlašeli u svom radu, „možemo ga čak označiti kao mač tipa Xa, koji je tipičan za kasni 12. vek“.

Garlašeli je izvukao uzorke mača iz stene kroz rupu izbušenu u njoj i predao ih na analizu.

Iako se gvozdeni artefakti ne mogu nedvosmisleno datirati“, napisao je on, „sastav metala nije otkrio da su korišćene moderne legure, pa je u potpunosti kompatibilan sa srednjovekovnim poreklom“.

Uporedili smo ‘otiske prstiju’ elemenata u tragovima unutar metala mača sa komadima gvozdene šljake koja se još uvek može naći oko velike opatije Svetog Galgana. Ova šljaka je otpad iz malih livnica koje su monasi koristili za proizvodnju njihovih malih gvozdenih predmeta, koristeći lokalnu rudu gvožđa“, objasnio je Garlašeli.

Istraživači su takođe otkrili, uz pomoć georadara koji prodire u zemlju, da postoji šupljina dimenzija 2×1 metar ispod mača, u kojoj se možda nalazi telo San Galgana.

Za telo svetog Galgana se kaže da je sahranjeno “blizu njegovog mača“, ali danas niko ne zna tačno mesto. Njegovo ostaci su otkopani nekoliko godina nakon njegove smrti, a njegova lobanja, još uvek je izložena u crkvi obližnjeg sela. To je jedina relikvija sveca koja se sačuvala.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »