Zabeležena najranija upotreba opijuma

Zabeležena najranija upotreba opijuma
Grob Hananca sa posudama u kojima se nalazio opijum (foto: Israel Antiquities Authority)

Arheolozi su pronašli ostatke opijuma u keramičkim posudama u grobovima starim 3400 godina. Ovo je najranija zabeležena upotreba opijuma.

Arheološka iskopavanja u Tel Jehudu 2012. godine donela su otkriće grobova Hananaca sa keramičkim posudama iz bronzanog doba. U posudama su se nalazili psihoaktivni ostaci droge verovatno korišćene u pogrebnom ritualu u 14. veku pre nove ere.

Istraživači su primenili analize na organskim ostacima iz posuda koje su im otkrile da je sadržaj posude opijumu. Keramičke posude potiču sa Kipra, a opijum sa Bliskog istoka, piše u saopštenju Uprave za antikivitete.

Ovo otkriće potvrđuje istorijske spise koji ukazuju da su opijum i njegova trgovina igrali centralnu ulogu u kulturama Bliskog istoka.

Inače, ovo je prvi put da je opijum, halucinogena i psihoaktivna droga, pronađena u keramičkoj posudi. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Archaeometry.

Otkrivene posude izgledaju kao cvet maka kada se zatvore i okrenu naopačke. Još u 19. veku se pojavila hipoteza da su korišćene kao ritualne posude za drogu.

Keramičke posude sa ostacima opijuma (foto: Israel Antiquities Authority))

Budući da je opijum pronađen na mestu sahrane zna se kakva je bila uloga opijuma u ​​ceremoniji. Da li su Hananci verovali da će mrtvima biti potreban opijum u zagrobnom životu, ili su sveštenici konzumirali drogu za potrebe ceremonije? Neka su pitanja za koje nema odogovora.

Štaviše, otkriće baca svetlo na trgovinu opijumom uopšte. Mora se imati na umu da se opijum proizvodi od maka, koji je rastao u Maloj Aziji, odnosno na teritoriji današnje Turske. Dok je grnčarija u kojoj smo identifikovali opijum napravljena na Kipru. Drugim rečima, opijum je u Jehud donošen iz Turske, preko Kipra, što naravno ukazuje na značaj koji je drogi pripisan”, rekla je Vanesa Linares sa Univerziteta u Tel Avivu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »