Manifestacija u Kotoru “Podvodni kulturni predeli Crne Gore”

Manifestacija u Kotoru “Podvodni kulturni predeli Crne Gore”

Multimedijalna manifestacija Podvodni kulturni predeli Crne Gore održaće se od 21. aprila do 3. maja 2023. godine u Kotoru na više lokacija.

Podvodni kulturni predeli Crne Gore je multimedijalna manifestacija koja je deo multidisciplinarnog i multidimenzionalnog projekta Laboratorije za arheologiju pomorstva, Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore.

Manifestacija se organizuje u partnerstvu sa Pomorskim muzejem Crne Gore u Kotoru, u kome se održava najveći deo programa, a podržana je od strane Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor. Održava se od 21. aprila do 3. maja 2023. na Trgu Bokeljske mornarice u Kotoru, u Pomorskom muzeju i Pomorskom fakultetu.

Cilj manifestacije

Manifestacija ima za cilj da doprinese većoj vidljivosti atraktivne podvodne kulturne baštine Crne Gore i prenese njene kulturno istorijske poruke koristeći inovativne tehnologije. Program se sastoji od izložbe fotografija podvodne kulturne baštine na trgu ispred Pomorskog muzeja Crne Gore. Posetioci će moći da zarone na istorijskim olupinama Crne Gore pomoću imersivne tehnologije virtuelnoj relanosti. Promovisaće se aplikacije za mobilne uređaje koje realistično vizuelizuju olupine brodova u 3D i obogaćenoj realnosti.

Program manifestacije

Omogućeno je druženje sa istraživačima potonulih brodova, premijera filmova i izložba maketa.

Organizovana su predavanja o biologiji olupina, podmorničarstvu, panel diskusije, radionice za djecu i kurs podvodne arheologije i arheologije pomorstva u okviru kampanje nauka za građane.

Milenijumski pomorski kontakti antičkih civilizacija

Podmorje Crne Gore skriva interesantne istorijske priče koje govore o pomorskim kontaktima od helenističkog i rimskog perioda sve do ratova u prvoj polovini 20. veka. Misija projekta “Podvodni kulturni predeli Crne Gore” je da, multidisciplinarnim pristupom, pomoću inovativnih tehnologija, potpuno osvetli i učini dostupnim raznovrsne kulturno-istorijske aspekte podvodne kulturne baštine Crne Gore. Projekat Podvodni predeli Crne Gore deo je kandidature Budva Boka 2028 Evropska prestonica kulture.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »