Arheolozi pronašli prototipove nindža oružja

Arheolozi pronašli prototipove nindža oružja
Prototipovi nindža oružja - šuriken (foto: Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum)

Artefakti koji predstavljaju prototipove oružja koje su nindže koristile pre oko 430 godina pronašli su japanski arheolozi.

Pronađena oružja označena su kao „revolucionarna otkrića“. Potiču iz ruševina građevina povezanih sa opsadom Odavare, vojskovođe Tojotomija Hidejošija 1590. godine. Otkriveni glineni artefakti mogli bi biti prototipovi oružja nindže.

Nindže su poznate po svojoj tajnovitosti i visokom nivou veštine. Bili su majstori špijunaže, sabotaže i atentata, i učesnici gerilskih ratova. Pojavili su se u 15. veku.

Akihiro Ivata, arheolog i kustos u istorijskom muzeju Ranzan prefekture Saitama, rekao za Asahi, da su ravno kamenje i glinene kugle možda bile preteče „šurikena” zvezda za bacanje i „makibišija” koji su kasnije činili arsenale nindža.

Oružje nindža makibiši (izvor: Wikipedia)

Akihiro je došao do ovog zaključka nakon što je ponovo ispitao predmete iz perioda kasnih Zaraćenih država (kraj 15. do kasnog 16. veka) iskopanih na arheološkim nalazištima u Saitami i gradu Hačiojiju u zapadnom Tokiju.

Prototip šurikena

U ruševinama zamka Ivatsuki i administrativnog sedišta Ovada jinia, u Saitami, između 1990-ih i 2000-ih, otkriveno je ravno kamenje za bacanje sa zaoštrenim uglovima. Oni su očigledno služili da bi naneli štetu neprijateljskim snagama.

Oružje koje su nindže koristile tokom Edo perioda. Liče na pronađene prototipove u obliku zvezda koje je Akihiro identifikovao (fto: Akihiro Iwata/Kawagoe Historical Museum)

Šestougaoni kamen iz ruševina zamka Ivatsuki imao je prečnik 4,8 centimetara i debljinu od 1 cm. Dok je 17 kamenova iz Ovada jinia bilo prečnika 8 do 14 cm i debljine 1,5 do 3 cm. Ovo su prototipovi šurikena. Opsada Odavare primorala je rivalski klan Hodžo da se sakrije u zamku Ivatsuki pre nego što je pao.

Šuriken je tradicionalno japansko oružje. Ono je male veličine, zvezdolikog oblika, jako oštro. Njegovi korisnici su ga bacali kako usmrtili neprijatelja. Izrađeni su od različitog materijala odnosno od drugih oruđa ili oružja, poput šiljaka, eksera, noževa, kovanog novca i raznih metalnih ploča. Šuriken je uglavnom bio dopunsko oružje katani ili jariju.

Prototip makibišija

Četiri glinene kugle bile su među predmetima iskopanim u ruševinama zamka Hačioji 1960. godine. Svaka kugla, prečnika otprilike 1 do 3 cm, ima četiri izbočine nalik na šiljke. Moguće da je ovo preteča makibišija. Oružje ili oruđe sa šiljcima korišćeno je u feudalnom Japanu da uspori goniče tako što bi bili postavljeni na zemlju. Takođe je korišćen u odbrani samurajskih utvrđenja da uspori napade neprijatelja. Mogao je da se baca kao šuriken.

Prototipovi makibišija pronađeni u dvorcu Hačioji (foto: Saitama Prefectural Ranzan Historical Museum)

Zamak Hačioji je takođe pao tokom opsade Odavare.

Moguće je da je klan Hodžo napravio ovo oružje za bekstvo nakon što je shvatio da se suočio sa Hidejošijevom nadmoćnom silom“, rekao je Ivata.

Ovi prvi makibišiji su napravljeni od gline. Dok su oni kasnije izrađeni od metala.

Poslednje pominjanje nindža koje se koriste u ratu potiče iz priča o pobuni Šimabara, koja se odigrala 1637. godine.


Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »