Metahuman se vraća kući na Lepenski vir

Metahuman se vraća kući na Lepenski vir
Rekonstrukcija biomehaničkog modela individue iz groba 69 sa lokaliteta Lepenski vir (izvor: Laboratorija za Bioarheologiju, Filozofski fakultet u Beogradu)

Jedinstvena rekonstrukcija čoveka koji je živeo pre 10.000 godina zvanično odlazi na Lepenski vir.

Nakon svetske premijere u Dubaiju, i obilaženju muzeja po Srbiji, „drevni čovek koji je oživeo“ vraća se kući.

Publici će 31.03. sa početkom u 19h biti predstavljen prvi metahuman koji je živeo pre 10.000 godina na Lepenskom viru. Predavanje će održati prof. dr Sofija Stefanović (Laboratorija za bioarheologiju, Odeljenje za arheologiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu) na temu „Kako je nastao Metahuman“. Takođe, posetioci će imati priliku da čuju i muzički sastav „Archaeotronic“. Nakon toga biće sproveden obilazak postavke na Lepenskom viru.

Ukoliko niste imali prilike ranije da vidite ovu rekonstrukciju drevnog čoveka to će te moći ubuduće na Lepenskom viru.

Projekat “Prehistoric metahuman”

Profesorka dr Sofija Stefanović rukovodila je projektom “Prehistoric metahuman” – rekonstrukcije biomehaničkog modela individue iz groba 69 sa lokaliteta Lepenski Vir, datovane u period mezolita.

Skeletni ostaci kostiju glave su prvo bili skenirani u 3D formatu, koji je iskorišćen za 3D štampanje fizičkog modela kranijalnog skeleta. Odštampani model poslužio je kao baza za uporednu realizaciju fizičke i digitalne rekonstrukcije individue, a rezultat je prvo predstavljen na Paviljonu Srbija Expo-a u Dubaiju.

Profesorka dr Sofija Stefanović na premijeri u Dubaiju (izvor: Laboratorija za Bioarheologiju, Filozofski fakultet u Beogradu)

Digitalna rekonstrukcija realizovana je kao interaktivni 3D model sa kojim je moguće upravljati preko LiDAR senzora na mobilnom uređaju. LiDAR senzor očitava geometriju lica posetioca paviljona, a potom prenosi pokrete lica na biomehanički model individue iz Lepenskog Vira, koja je prikazana na monitoru.

U realizaciji projekta učestvovali su Jugoslav Pendić, arheolog sa Instituta BioSens u Novom Sadu, koji je realizovao početnu digitalizaciju i 3D skeniranja tokom napredovanja faza rekonstrukcije, Oskar Nilsson, arheolog, koji je realizovao izradu fizičke rekonstrukcije lica, kao i Milica Tomić, arheološkinja, koja je obezbedila funkcionisanje interfejsa sa digitalnom rekonstrukcijom i celokupne digitalne sredine u kojoj je biomehanički model prikazan.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »