Želite da upoznate čoveka starog 10.000 godina sa Lepenskog vira? Srpski naučnici su to omogućili na EXPO 2020 u Dubaiju

Želite da upoznate čoveka starog 10.000 godina sa Lepenskog vira? Srpski naučnici su to omogućili na EXPO 2020 u Dubaiju
Rekonstrukcija čoveka sa Lepenskog vira-grob br. 69 (izvor: FB stranica Bioarchlab.org.rs)

Da li je moguće “vratiti u život” drevne ljude? Da li je moguće komunicirati sa njima? Po prvi put u istoriji, posetioci Paviljona Srbija u Dubaiju mogu da komuniciraju sa autentičnim, mobilnim i prilagodljivim 3D licem čoveka sa Lepenskog vira koji je zaista živeo u praistoriji i umro na obalama reke Dunav pre više od 10.000 godina.

Srpski arheolozi, bioarheolozi i informatičari predvođeni prof. dr Sofijom Stefanovićem, uz podršku Nacionalne platforme Srbija stvara napravili su naučni podvig i stvorili biokinetički model, vernu, “živu” kopiju lica drevnog stanovnika Lepenskog vira iz čuvenog groba br. 69.

Biokinetički model drevnog čoveka (izvor: Alo.rs)

Prvi su uspeli da razviju analitičke procese i uz pomoć informacija skrivenih u kostima, napravili su virtuelnog čoveka koji se pojavio kao onaj koji je živeo pre 10 milenijuma. Arheološke rekonstrukcije antičkih lica su odavno poznate. Takvih primera ima kod nas na Viminacijumu.

Srpski naučnici su ovu nauku podigli na novi nivo. Oni su spojili znanje stečeno proučavanjem ljudskih kostiju (biantropologiju) sa naukom o DNK i drugim forenzičkim analizama, ne samo da bi stvorili tačno, realistično 3D lice čoveka koji je umro pre deset milenijuma, već da bi ga animirali i doveli u život sa realnim ekspresijama lica. Srpski naučnici to nazivaju Digitalna ljudska tehnologija (DHT).

Čovek sa Lepenskog vira (izvor: Alo.rs)

Ko je bio ovaj muškarac?

Poseban vid sahranjivanja, u sedećem položaju sa sa prekrštenim nogama (lotus položaj), uočen je kod ovog muškarca u grobu br. 69 sa Lepenskog vira u periodu od 8170-7594. godine pre naše ere. Ovakav način sahranjivanja ukazuje da je tako sahranjena osoba imala poseban društveni status tokom života u toj zajednici.

Na osnovu antropoloških analiza znamo da je imao oko pedeset godina kada je umro, da je bio visok oko 180 cm, da je imao 72 kg, ali i da se dosta hranio ribom.

Sahrana muškarca u grobu br. 69

Kopija lica čoveka koji je živeo pre 10.000 godina pokazuje istu mimiku kakvu je imao lovac-sakupljač iz groba br. 69 održavajući MetaHuman tehnologiju zasnovanu na poretku poređenja drugih topografskih objekata. Sintezom podataka dobijaju se precizne koordinate kretanja mišića i mekih tkiva lica, koje prepoznajemo kao grimase.

Dostignuće Digitalne ljudske tehnologije označava savršen brak između arheologije, nauke i tehnologije igara.

Ovaj drevni čovek svetu će biti predstavljen 16. decembra u Dubaiju, na Paviljonu Srbija na Svetskoj izložbi EXPO 2020.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »