Misterija 2.000 godina starih Bagdadskih baterija

Misterija 2.000 godina starih Bagdadskih baterija
Bagdadska baterija u Iračkom muzeju (foto: Muzej Iraka)

Pre manje od jednog veka otkriveni su misteriozni artefakti koji su zaintrigrirali arheologe. Postali su svetu poznati kao Bagdadske baterije. Bagdadske baterije su mogle da proizvedu električnu energiju pre 2.000 godina!

Bagdadske baterije predstavljaju misteriju od njihovog otkrića. Da li je to stvarno bila najranija baterija na svetu? Da li je služila za osvetljenje prostorije? Koja je uopšte bila namena Bagdadske baterije? Ovo su samo neka od mnogih pitanja.

Prilikom zaštitinih iskopavanja, zbog izgradnje železničke pruge 1936. godine u blizini Bagdada, otkriveni su iz ostaci iz prošlih vremena. Direktor antikviteta u Iračkom muzeju u Bagdadu, Vilhelm Konig, je 1938. godine pregledao nalaze sa arheoloških iskopavanja i još tada je primetio predmete nepoznate namene. Inače, nije neuobičajeno da arheolozi pronađu predmete u grobnicama čiju svrhu ne znaju.

Bagdadske baterije stare oko 2.000 godina

Konig je primetio 4 keramičke posude iz perioda Partske okupacije tog područja (248. g.pne – 226. g.ne). Tri posude, visine oko 20 cm, imale su bakarne cilindre od bakarnog lima sa bakarnim krajem koji je bio olovom zalemljen za dno cilindara. Jedna od ovih posuda je imala gvozdeni šiljak unutar bakarnog cilindra, sa ostacima čepa nalik asfaltu.

Druge dve posude nisu imale gvozdeni šiljak unutra, ali je bilo drugih gvozdenih šiljaka u grobu. Četvrta keramička posuda nije imala bakarni cilindar.

Replika bagdadske baterije (izvor: Smith college)

Unutar bakarnih cilindara bili su ostaci materijala nalik papirusu. Njemu je to delovalo kao galvanska ćelija. Galvanska ćelija je ćelija u kojoj hemijske reakcije između različitih provodnika povezanih kroz elektrolit i solni most proizvode električnu energiju.

Tako je i započela priča o Bagdadskoj bateriji i misteriji koja okružuje taj opis. Kenig je kasnije identifikovao još nekoliko primeraka iz fragmenata pronađenih u regionu.

Njegove ideje su bile odbačene oko Drugog svetskog rata, ali i kasnije.

Eksperimentalno testirane baterije

Istraživači su testirali ove baterije. Posle rata, nova analiza je otkrila znake korozije kisele supstance, možda sirćeta ili vina. Američki inženjer Vilard Grej napunio je repliku posude sokom od grožđa i bio je u stanju da proizvede 1,5-2 volta struje. Zatim, kasnih 1970-ih, nemački tim je uspešno koristio niz replika baterija za galvanizaciju tankog sloja srebra.

Istraživači proveravaju jačinu struje Bagdadske baterije (izvor: Smith College)

Njegova teorija je da su nekoliko baterija bile spojeno zajedno, da bi se povećala njihova snaga. Kao i da bi se koristile za galvanizaciju dragocenih predmeta. Galvanizacije je proces nanošenja zaštitnog premaza sa jednog metala na drugi metal kako bi se sprečilo rđanje.

Namena Bagdadskih baterija

Iako je sada uglavnom prihvaćeno da su keramičke posude zaista baterije, njihova svrha ostaje nepoznata. Pored teorije galvanizacije, takođe je predložena medicinska namena.

Poznato je da su stari Grci koristili električne jegulje da umrtve bol. Možda je sličnu funkciju imala i Bagdadska baterija. Druga mogućnost je da su posude korišćene u ritualima.

Možda su bile skrivene unutar religioznih statua kako bi delovalo da se bogovi “čuju” ili da odgovaraju.

I potencijalno, zvanična namena ovih baterija jeste da su služile kao skladište za svete svitke. Po izgledu su sličnim kontejnerima sa obližnjih lokacija. Prema ovoj hipotezi, gvozdeni štap bi imao omotan svitak okolo, koji je zatim stavljen u bakarnu cev. Kenig je čak naveo takve posude u svom radu kao “uobičajene na iskopavanjima”.

Iako ne postoji zvaničan i konačan odgovor, jako je zanimljivo da je ovakav artefakt postojao pre 2.000 godina.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »