Misterija Naska linija je konačno rešena

Misterija Naska linija je konačno rešena
Geoglif koji prikazuje majmuna u Naski (Wikipedia, foto: Diego Delso)

Naska linije su jedna od najvećih arheoloških misterija. Sada, nakon 100 godina od otkrića, naučnici su rešili misteriju.

Jedna od najvećih misterija u arheologiji jesu Naska linije. Naska linije predstavljaju niz ogromnih linija, odnosno geoglifa koji prikazuju životinje, biljke, fantastična bića i geometrijske oblike. Nalaze se u pustinji Naska u južnom Peruu i zahvataju površinu od neverovatnih 450 kvadratnih km. Ovi geoglifi su otkriveni 1930-ih godina iz vazduha. I od tada predstavljaju arheološku enigmu.

Većina Naska linija se datuje od 100. godine pne do 500. godine nove ere. To je vreme kada su ljudi iz kulture Naska naseljavali ove oblasti. Najranije linije, nastale nagomilanim kamenjem, datuju se čak u 500. godinu pne.

Geoglifi u Naski su napravljeni iskopavanjem plitkih rovova u zemlji i uklanjanjem crvenkasto-braon šljunka obloženog oksidom gvožđa koji prekriva površinu pustinje. To je izložilo glinu i krečnjačku zemlju kiseoniku dajući im svetliju boju. Što je u kontrastu sa sa okolnom površinom zemlje, a to je omogućilo da se ove kreacije danas vide samo iz vazduha.

Naska linije služile za komunikaciju u pustinji

Prvi opis linija Naske dao je Pedro Sijeza de Leon, u svojoj Hronici Perua objavljenoj 1553. godine. On ih opisuje kao obeleživače staza u pustinji.

Tek u 20. veku ogromni i misteriozni geoglifi bivaju otkriveni i saopšteni celom svetu. Ukupno ih je, od tada do danas, otkriveno 358, piše El Debate.

U poslednjih godina, arheolozi sa Univerziteta Jamagata sprovode terenska istraživanja linija Naska koristeći fotografije visoke rezolucije i dronove. Oni su otkrili 168 geoglifa koji datiraju između 100. godine pre nove ere i 300. godine nove ere.

Istraživači su uvereni da su linije Naska korišćene kao drevni oblik komunikacije u pustinji Naska.

Spirala, Naska linije (Wikipedia, foto: PsamatheM)

Linearni tipovi su korišćeni za putovanje iz jedne doline u drugu. Dok se tipovi reljefa (koji prikazuju životinje, ptice i razne figure) obično crtaju na padinama pored drevnih puteva. Zbog toga, istraživači sugerišu da su figure označavale puteve komunikacije između naselja.

Neophodno je pronaći ih što više

Arheolozi veruju da je broj Naska linija mnogo veći, verovatno više od hiljadu. Stoga je jako ključno pronaći ih što više kako bi se sačuvale od klimatskih promena i privrednih aktivnosti u okruženju-rudarstva ili poljoprivrede.

Ono što je problem u arheologiji i sličnim naukama, jeste da mnogi, koji se izjašnjavaju kao “stručnjaci” ovakve stvari, poput Naska linija, kristalnih lobanja i slično, dovode u vezu sa raznoraznim terorijama koje nemaju smisla. Jedna od najčešćih teorija, pristalica NLO, jeste da su one delo vanzemaljaca i da su im služile kao neka pista za sletanje.

Ove spekulacije se uskoro mogu završiti zahvaljujući novijim istraživanjima od strane japanskog arheološkog tima.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

3 thoughts on “Misterija Naska linija je konačno rešena

  1. Nije toliko bitno čemu su služile navedene linije; nego kako su nastale (bez geometrije i letjelica), a tu misteriju nitko nije rasvjetlio !!!

  2. Prilično površno objašnjavaju značenje Naska linija , tako da nisam uveren u istinsko značenje za koje kažu da jeste. Mislim da su Naska linije mnogo složenije i dubljeg značenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »