Otkriveno 168 geoglifa u pustinji Naska

Otkriveno 168 geoglifa u pustinji Naska
Geoglif sa prikazom čoveka na Naska visoravni u Peruu (foto: Yamagata University)

Arheolozi su otkrili 168 gigantskih geoglifa u Naska pustinji u Peruu. Njihovo postojanje ostaje i dalje misterija.

Japanski arheolozi sa Jamagata Univerziteta u saradnji sa peruanskim arheolozima su identifikovali još 168 naska geoglifa. Oni se datuju između 100. godine p.n.e. i 300. godine n.e.

Istraživači su sproveli terenska istraživanja koristeći fotografije visoke rezolucije i slike dronom kako bi ih detektovali.

Novopronađeni crteži prikazuju ljude, kamile, ptice, orke, mačke i zmije, kao i jednostavne linije i geometrijske šare.

Otkriveni geoglifi se mogu dodati ranije pronađenim geoglifima (190 geoglifa) u periodu između 2004. i 2018. godine. Ta otkrića su dovela do stvaranja arheološkog parka u oblasti Aja 2017. godine od strane peruanskog Ministarstva kulture.

Sadašnja istraživanja sugerišu da postoje dve vrste geoglifa: linearni tip i tip reljefa. Samo pet su linearni, dok su 163 reljefnog tipa, prečnika manjeg od 10 metara i uglavnom raspoređenih duž drevnih staza.

Geoglif koji prikazuje mačku (foto: Yamagata University)

Istraživači će uz pomoć analiza veštačke inteligencije probati da saznanju što više mogu o geoglifima u Peruu. Univerzitet Jamagata ima za cilj da razjasni obrasce distribucije geoglifa. Rezultati ovog istraživanja biće korišćeni i za aktivnosti očuvanja geoglifa.

Antropolozi, etnolozi i arheolozi i dalje raspravljaju o svrsi geoglifa iz Naske. Neke teorije sugerišu da su stvorene da ih vide božanstva na nebu, oblik navodnjavanja/toka vode, dok druge sugerišu da su to bile neka vrsta kalendara sa astronomskim poravnanjima.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »