Nastavak istraživanja praistorijskog lokaliteta Đurđeva glavica kod Kragujevca

Nastavak istraživanja praistorijskog lokaliteta Đurđeva glavica kod Kragujevca
Nastavak istraživanja Đurđeve glavice (skrinprint youtube videa RTV Kragujevac)

Arheolozi istražuju praistorijski lokalitet Đurđeva glavica nadomak Rače kod Kragujevca, nakon više od 60 godina.

U selu Đurđevo nadomak Rače, Centar za arheologiju „Dragoslav Srejović“ Univerziteta u Kragujevcu, otkrio je netaknuta arheološka nalazišta iz perioda eneolita, starosti oko 5000 godina.

Arheolozi žele da upotpune arheološku mapu Šumadije, rekao je upravnik Centra za arheologiju dr Miroslav Kočić u prilogu za RTK.

Prva istraživanja Đurđeve glavice sproveo je dr Nikola Tasić, 1955. i 1956 godine i pronašao je nalaze iz kasnog eneolita, vučedolske grupe. Najviše su otkriveni fragmenti keramike, sa i bez ukrasa, veći broj oruđa od kosti, a manje od kamena i bronze. Komadi lepa su još tada otkrili postojanje arhitektonskh objekata nadzemnih građevina na ovom praistorisjkom naselju, napisao je Nikola Tasić u Starinaru iz 1960. godine.

Fragmenti keramičkih posuda i životinjskih kostiju (izvor: RTV Kragujevac)

Sada arheolozi, nakon više od pola veka nastavljaju sa istraživanjima kako bi upotpunili arheološku sliku ovog dela Srbije i da ujedno prošire saznanja o praistorijskim zajednicama,

Arheološka istraživanja, koja su radili Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca i tim naučnika sa Univerziteta u Pitsburgu, pokazala su da u selu Đurđevo, na lokalitetu Đurđeva glavica ima slojeva iz eneolita.

Šumadija dominira po praistorijskom nasleđu, a u okolini Rače se nalaze neki od najznačajnijih lokaliteta i ostaci ogromnih bedema.

Arheolozi prosejavaju zemlju (izvor: RTV Kragujevac)

Na lokalitetu Đurđeva glavica iznenađuje količina materijala koja je ovde pronađena, dok finoća proizvodi keramičkih predmeta iz eneolitskog perioda ukazuje da je na ovim prostorima živela jedna razvijena zajednica.

Sa novim otkrićima šire se i saznanja o ekonomskim aktivnostima eneolitskih zajednica na teritoriji Srbije.

Popunjavanjem arheološke slike Šumadije, Centar za arheologiju „Dragoslav Srejović“ želi da kulturno nasleđe približi mladima, kako organizovanjem tribina, tako i aktivnim uključivanjem škola iz Šumadije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »