Novi zabeleženi slučaj kanibalizama među neandertalcima

Novi zabeleženi slučaj kanibalizama među neandertalcima
Lokalitet na kome su pronađeni dokazi za kanibalizam među neandertalcima (foto: Florent Rivals /ICREA /IPHES-CERCA)

Arheolozi su pronašli još jedan dokaz za kanibalizam među neandertalcima koji se datuje pre više od 52.000 godina.

Tokom iskopavanja u pećini Cova de les Teikoneres pronađena su su dva fragmenta potiljačne kosti lobanje i fragmenti ključne kosti neandertalca. Na lobanji mladog neandertalca primećeni su tragovi posekotina koji ukazuju na kanibalizam.

Fosilni ostaci mladog neandertalca otkrili su arheolozi sa IPHES-CERCA. Nalaz je izuzetno jedinstven jer ovi ostaci lobanje odgovaraju četvrtom neandertalcu sa istog lokaliteta. Prvi fosilni ostaci pojavili su se 2016. godine. Od tada su pronađeni ostaci tri deteta, kao i kameno oruđe i brojni životinjski ostaci.

Na površini kostiju lobanje uočeni su tragovi posekotina, što ukazuje da su ih napravili drugi neandertalci, kako bi ga pojeli. Ove aktvnosti se nedvosmisleno vezuju za aktivnost kao što je kanibalizam.

Dokazi za kanibalizam na fragmentima ključne kosti i na fragmentima potiljačne kosti. Ostaci zuba koji treba da se pročue (foto: IPHES-CERCA)

Ostali identifikovani ostaci su fragmentovani, verovatno da bi se pristupilo koštanoj srži i drugim hranljivim materijama sadržanim u kostima. Zbog toga je većinu kostiju veoma teško identifikovati i razlikovati od životinjskih, posebno u slučaju posmrtnih ostataka koji odgovaraju deci.

Kako bi napravili razliku između ljudskih i životinjskih kostiju, tim istraživača će preko DNK analiza identifikovati ostatke. Istraživači očekuju da će rezultati ovih studija povećati broj neandertalskih ostataka.

Ovo nije prvi dokumentovani slučaj kanibalizma među neandertalcima, ali je prvi identifikovan u južnoj Kataloniji. Iako se čini da antropofagija (kanibalizam) nije bila uobičajena pojava među ovim ljudima, postoje neki lokaliteti u Evropi koji ukazuju na slične aktivnosti. Jedan od njih je Krapina u Hrvatskoj, potom jedan lokalitet u Francuskoj, i još jedan u Španiji i slično. Verovatno da će buduća istraživanja otkriti i druge slučajeve kanibalizma.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »