4.500 godina staro svetilište poput Stounhendža otkriveno u Holandiji

4.500 godina staro svetilište poput Stounhendža otkriveno u Holandiji
Holandski Stounhendž (foto: Municipality of Tiel)

Arheolozi su otkrili 4.500 godina staro svetilište tokom iskopavanja u Tilu u Holandiji nalik Stounhendžu.

Svetilište otkriveno u Holandiji podseća na engleski Stounhendž. Služilo je za obeležavanje solisticija i ravnodnevnice. Takođe, korišćeno je za sahranjivanje i rituale.

Holandski Stounhendž se sastoji od većeg broja uzdignutih humki. Najveća ima prečnik od 20 metara. Oko najveće humke nalazi se jarak sa više prolaza koji su u liniji sa suncem tokom letnjeg i zimskog solsticija. Ispod najveće humke pronađeni su posmrtni ostaci muškaraca, žena i mnogo dece koji su umrli između 2500. i 1200. godine pre nove ere, rekli su istraživači u izjavi.

Istraživači su takođe pronašli drevne sahrane koje okružuju svetilište. Čitav kompleks zauzima oko 3,8 hektara. Više od 80 osoba je pronađeno na lokalitetu. Sahranjivanje pokojnika bilo je biritualno, neki su sahranjeni skeletno, a drugi su bili kremirani.

Ovi pokojnici su morali imati važnu ulogu u ritualima“, rekli su istraživači.

Drevno svetilište je bilo u upotrebi tokom perioda od 800 godina za žrtvene festivale, rituale i proslave i sahranjivanje.

Rekonstrukcija svetilišta (autor: Alexander Van Bunt)

Iako svetilište nema kamene stubove kao Stounhendž, čini se da je najveća grobna humka služila kao kalendar koji je pomogao ljudima da obeležavaju kretanje sunca. Na primer, dragoceni artefakti, poput bronzanog vrha koplja, zakopani su tamo gde su sunčevi zraci udarali o zemlju kroz prolaze na svetilištu. Na tim mestima bile su deponovane i ljudske lobanje i životinjski ostaci.

Arheološki lokalitet je iskopan 2017. godine, ali je njegov značaj tek sada postao jasan. Otkriće je jedinstveno za Holandiju.

Redak predmet poreklom iz Mesopotamije

Istraživači su iskopali neverovatnih milion predmeta! Artefakti se datuju od kamenog doba do srednjeg veka. Bilo je neophodno šest godina da analiziraju pronađene artefakte.

Među ovim predmetima jedan se posebno ističe. To je staklena perla iz groba žene. Staklena perla potiče iz Mesopotamije, iz današnjeg Iraka.

Ova perla je prešla oko 5.000 kilometara pre četiri milenijuma“, rekao je glavni istraživač Kristijan van der Linde.

Staklena perla (foto: Municipality of Tiel)

Staklo se nije pravilo ovde, tako da je perla morala biti spektakularan predmet, jer je za ljude tada bio nepoznat materijal“, dodao je Stijn Arnoldusen, profesor na Univerzitetu u Groningenu.

Nije poznato na koji način je perla stigla do današnje Holandije. Ali je izuzetno zanimljivo da je postojala potražnja za retkim predmetima koji su bili udaljeni više hiljada kilometara.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »