Otkriven monumentalni rimski kompleks

Otkriven monumentalni rimski kompleks
Monumentalni rimski kompleks (foto: INRAP)

Arheolozi su otkrili monumentalni kompleks iz rimskog doba koji se datuje od 2. do 3. veka.

Tokom zaštitinih iskopavanja u Remsi u severoistočnoj Francuskoj, arheolozi su prvo naišli na antičku građevinu iz 1. veka. Potom je ta građevina napuštena i uništena izgradnjom monumentalnog kompleksa, piše u saopštenju INRAP-a.

Antički monumentalni kompleks

Arheolozi su naišli na monumentalno nalazište koje potiče iz 2. i 3. veka. Odlikuju ga dve velike galerije sa tremovima od po 20 metara sa svake strane koje formiraju oblik “U” u planu. Ove galerije okružuju dva velika pravougaona zidana bloka koji se nalaze na otvorenom prostoru, najverovatnije u bašti. Jedna od dve, opremljene sa dve cevi za vodu pod pritiskom, odgovara umivaoniku ili fontani.

Oko ove dve galerije izgrađeno je nešto više od 20 prostorija. Neki od njih su prostrani hodnici, a drugi dnevne sobe, sa zbijenim podovima od krede i opremljeni su centralnim kaminom. Devet prostorija veoma složene konstrukcije verovatno odgovara termalnom prostoru antičkih kupatila. Pet od njih, veoma velikih, imaju sistem podnog grejanja – hypocaust.

Ostaci hipokausta (foto: INRAP)

Iskopavanja su donela otkriće oslikanih zidova koji su bili bogato ukrašeni cvetnim motivima. Neki pigmenti koji su upotrebljeni, uključujući plavu sličnu „egipatskoj plavoj“, su retki.

Namena rimskog kompleksa

Veliki broj prostorija, njihova organizacija, bogatstvo dekoracije, dve velike galerije, hidraulička mreža i otkriveni arheološki elementi (keramika, arhitektonski blokovi, posuđe od legure bakra i dr.) omogućavaju dva moguća tumačenja. Ovi ostaci bi mogli odgovarati ili domus-u(kuća) izuzetno bogate ličnosti ili banjskom kompleksu, možda javnom, s obzirom na monumentalnost.

Oslikani zid (foto: INRAP)

Ovaj kompleks se nalazi na veoma privilegovanoj lokaciji. Porte de Mars, najveći preostali rimski trijumfalni luk iz 3. veka, udaljen je samo 100 metara od monumentalnog kompleksa. Jedna od četiri impozantne kapije u gradskim zidinama, luk je dobio ime po obližnjem Marsovom hramu. Malo dalje, na severu, otkriveno je nekoliko velikih domusa sa ranijim istraživanjima.

Krajem 3. ili početkom 4. veka oblast je napuštena i razorena. Materijal sa građevina je odnet i sekundarno iskorišćen.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »