Otkriveni neverovatni dragulji u rimskom kupatilu

Otkriveni neverovatni dragulji u rimskom kupatilu
Rimske geme (foto: Anna Giecco)

Arheolozi su otkrili 30 prelepih rimskih gema – dragulja. One su ispale Rimljanima sa prstena dok su se kupali u bazenu pre 2.000 godina.

Do otkrića ovih dragulja došli su arheolozi kada su iskopavali u Karlajlu, blizu Hadrijanovog zida. Rimske geme ispale su sa prstena kupačima u bazen, a potom su zatvorile odvod rimskog kupatila. Arheolozi su ovo opisali kao “neverovatno” otkriće.

U kanalizaciji bazena arheolozi su pronašli 30 ugraviranih dragulja koja su nosili rimski kupači tokom 2. i 3. veka, objavio je Guardian. Pronađene geme su od ametista, jaspisa i karneola.

Jedan kupač je izgubio ametist koji prikazuje Veneru, držeći ili cvet ili ogledalo. Drugi je izgubio crveno-braon jaspis sa satirom koji sedi na stenama pored svetog stuba.

Frenk Đeko, stručnjak za rimsku Britaniju koji vodi iskopavanje kupatila, bio je zapanjen kolekcijom: „Neverovatno je“, rekao je. „To je zaokupilo svačiju maštu. Samo su ispadali iz prstenova ljudi koji su koristili kupatila. Bili su postavljeni biljnim lepkom i, u vrelom i znojavom kupatilu, ispali su iz podešavanja prstena.”

Kolekcija otkrivenih rimskih gema (foto: Anna Giecco)

Rimljani su koristili niz različitih lepkova, od kojih su neki od najčešćih smola i bitumen.

Prethodna iskopavanja kupatila otkrila su nekoliko prostorija, sistem hipokausta, vodovodne cevi od terakote, netaknute podove, obojene pločice i fragmente posuda za kuvanje.

Ove geme nosili su rimski vojnici

Kupatilo su vojnici koristili za rekreaciju i kupanje. Nekoliko visokorangiranih vojnika ili rimske elite izgubilo urezane dragulje kupajući se u zagrejanoj vodi. Dragulji su završili u kanalizacij kada su se bazeni čistili.

 „Ne možete pronaći takve dragulje na rimskim lokalitetima osoba niskog statusa. Dakle, oni nisu nešto što bi nosili siromašni.”

Pored njihove dekorativne svrhe, kao prstenje koje nose muškarci i žene, postojala je simbolika unutar njihovih slika. Novootkriveni duboki detalji uključuju vojne teme, kao što je bog Mars koji drži koplje, i plodnost. Posebno je šarmantna slika miša koji gricka granu. Rimljani su miševe videli kao simbole ponovnog rođenja ili plodnosti.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »