Otkriven skelet 3.000 godina starosti iz jamnaja kulture u Rumuniji

Otkriven skelet 3.000 godina starosti iz jamnaja kulture u Rumuniji
Skelet jamnaja kulture otkriven u Rumuniji (foto: Adela Kovacs / Muzeul Judeţean Botoşani)

Rumunski arheolozi su pronašli skelet iz jamnaja kulture prekriven crvenim okerom.

Ljudski skelet star preko 3.000 godina otkriven je nakon arheoloških iskopavanja u krugu opštine Dragušeni u okrugu Botošani, rekla je za Agerpres šef Arheološkog odeljenja Muzeja okruga Botošani Adela Kovač.

Ljudski ostaci pripadaju početku bronzanog doba, odnosno kulturi Jamnaja. Do otkrića su arheolozi došli nakon istraživanja velike humke u opštini Dragušeni.

Istraživanje u Dragušeni bilo je fokusirano na nekoliko perioda i na nekoliko lokaliteta. Počevši od 2018. godine, vršili smo površinska istraživanja u oblasti i prilikom terenske posete. Zajedno sa kolegama iz Instituta za arheologiju u Jašiju, mi smo identifikovali tragove dve humke, dva velika nadgrobna spomenika, prilično zaravnjena zemljoradnjom, a koje smo nedavno odlučili da proučimo. S obzirom da iz godine u godinu sve više propadaju. Cilj nam je da sačuvamo naučne podatke i da dokumentujemo tragove prošlosti. Za sada smo identifikovali jedan skelet. Skelet pripada početku bronzanog doba, odnosno jamnaja kulturi koja je prilično malo poznata na teritoriji okruga Botošani“, rekla je Adela Kovač.

Arheolog čisti skelet (foto: Adela Kovacs / Muzeul Judeţean Botoşani)

Iskopavanja u Dragušeni je izveo tim arheologa iz Muzeja okruga Botošani, u saradnji sa arheolozima i antropolozima sa Instituta za arheologiju u Jašiju, kao i arheolozima sa Univerziteta u Opavi i Muzeja Šlezije u Češkoj.

Skelet prekriven crvenim okerom

Stručnjaci za arheologiju tvrde da skelet „donosi veoma vredne podatke u vezi sa pogrebnim ritualima praktikovanim u tom periodu“.

Na skeletu su sačuvani tragovi crvenog okera. To je supstanca koja se stavljala na pokojnika, u predelu glave i u predelu stopala, da bi se istakao obred vezan za preporod, za krv, za drugi svet. Pokojnik je bio položen u zgrčenom položaju. Prvobitno je stavljen na leđa, sa kolenima prislonjenim na grudi, što ukazuje na položaj fetusa. Ovaj položaj bebe predstavlja prikaz zemlje za budući porođaj“, dodao je šef Arheološke sekcije Okružnog muzeja Botošani.

Rekonstrukcija sahrane pokojnika iz jamnaja kulture (foto:  Adela Kovacs / Muzeul Judeţean Botoşani)

Čitav okrug Botošani ima brojne tumule. Na području Dragušena određene praistorijske zajednice su sahranjivale svoje vođe ispod tumula. Verovatno zato što su ti tumuli elementi pogrebnog prestiža. Činjenica da određena zajednica kopa jamu i gradi ove grobnice i pokriva ih pravim veštačkim brdima, to je verovatno da bi signalizirali drugim populacijama da postoji najviši lider ili važni ljudi zajednice“, dodala je Kovač.

Ljudski skeletni ostaci su podignuti iz zemlje i prenete u Jašiju. Dalje će bioarheolozi da obave neophodne analize u cilju utvrđivanja pola, starosti, načina ishrane, života i slično.

Izvor: Agerpres, autor: Cristian Lupascu, urednik: Karina Olteanu, online urednik: Adrian Dadarlat.


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »