Otkrivena nova moai statua na Uskršnjem ostrvu

Otkrivena nova moai statua na Uskršnjem ostrvu
Moai statue na Uskršnjem ostrvu (foto: AhuTongariki, Wikipedia)

Nova moai statua otkrivena je na ostrvu Rapa Nui, poznatijem i kao Uskršnje ostrvo.

Novootkrivena kamena moai statua manja je od već poznatih primera. Pronađena je zakopana u isušenom koritu jezera. Ovo područje inače nije dostupno ljudima. Ali verovatno da su klimatske promene dovela do toga se jezero isuši, što je omogućilo arheolozima da obave iskopavanja.

Na Uskršnjem ostrvu se nalazi skoro 1.000 kamenih statua, poznatijih kao moai. Imaju velike glave i uglavnom su visoke oko 4 m. Najveća teži 76 tona i ima visinu od 10 m. Njihova torza su zakopana ispod zemlje. Takođe, statue imaju i pokrivače nalik šeširu – pukao, od mekog crvenog kamena.

Isklesalo ih je polinežansko domorodačko pleme Rapa Nuija između 13. i 18. veka, piše u Plos one. One su postavljene tako da formiraju prsten oko ostrva, okrenute ka unutrašnjosti. Moguće da se svaka od njih se smatrala živom inkarnacijom osobe.

Ipak ima još statua

Kada su istraživači mislili da na ostrvu više nema šta da se otkrije, pronađena je nova moai statua, prenosi Good Morning America.

Novooktrivena moai statua (izvor: GMA)

Za ljude iz Rapa Nuija, to je veoma, veoma važno otkriće“, rekao je Salvador Atan Hito potpresednik organizacije Ma’u Henua. Ma’u Henua je autohtona organizacija zadužena za nacionalni park ostrva, koji je dom domorodačkog naroda Rapa Nui.

Zato što je ovde u jezeru i niko ne zna da ovo postoji – čak ni preci, naši dedovi i bake, ne znaju (za) to.”

Teri Hant, profesor arheologije na Univerzitetu u Arizoni koji je specijalizovan za Rapa Nui, dodao je: „Mislimo da poznajemo sve moaije, ali onda se pojavljuje novi. Nisu pronalažene moai u suvom koritu ili u onome što je ranije bilo jezero, tako da je ovo prva.”

Moai kamena statua koja je otkrivena u osušenom koritu jezera (izvor: GMA)

Arheolozi su sada u istraživačkoj misiji da vide šta još mogu da pronađu na lokalitetu. Takođe, arheolozi traže nove dokaze o statuama, kao i alate koji su korišćeni za njihovo stvaranje.

Skrivene su visokom trskom koja raste u koritu jezera i istraživanje nečim što može da otkrije šta se nalazi ispod površine zemlje može nam reći da u sedimentima korita jezera u stvari ima više moaija“, objasnio je Hant. “Kada postoji jedan moai u jezeru, onda znači da ih ima više.”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »