Pre 8.000 godina dete iz kamenog doba je bilo sahranjeno sa vukom

Pre 8.000 godina dete iz kamenog doba je bilo sahranjeno sa vukom
Potencijalna rekonstrukcija sahrane deteta i vukova (rekonstrukcija: Tom Björklund)

Arheolozi su iskopali grob deteta iz kamenog doba u Finskoj koje je možda bilo sahranjeno sa vukom. Na osnovu analize tla groba saznali su više o pogrebnoj praksi ovog deteta pre 8.000 godina.

Arheolozi sa Univerziteta u Helsinkiju iskopali su grob deteta u Majoonsuu, koji se nalazi u opštini Outokumpu u istočnoj Finskoj.

Sahrana iz kamenog doba u Finskoj sadrži posmrtne ostatke deteta, kao i niz grobnih predmeta, ptičje perje, pseću dlaku i biljna vlakna.

Sahrana deteta sa psom ili vukom

Na podu groba nalazile su se 24 polomljene dlake sisara. Dok su mnoge dlake bile jako degradirane, istraživači su utvrdili da tri potiču od psa. Verovatno su dlake od vuka ili psa koji su možda bili položeni kod nogu deteta kao deo pogrebnog rituala.

Takođe je moguće da su dlake kanida potekle iz odeće ili obuće napravljena od pseće ili vučje kože, koju je dete nosilo.

Otkriće u Majoonsuou je senzacionalno, iako od životinje ili životinja nije ostalo ništa osim dlaka – čak ni zuba. Ne znamo ni da li je pas ili vuk“, rekla je profesor Kristina, sa Univerziteta u Helsinkiju, u saopštenju za javnost.

Iskopavanja su otkrila nekompletan skelet. Otkriveno je samo nekoliko mlečnih i stalnih zuba za koje je antropološka analiza pokazala da su pripadali detetu uzrasta između 3 i 10 godina starosti.

Nalazi u grobu deteta

Otkrivena su i dva vrha strela od kvarca, kao i dva druga predmeta od kvarca. Na osnovu oblika vrhova strela i datiranja u nivou obale, procenjeno je da sahrana potiče iz perioda mezolita, 6.000 godina p.n.e.

Tim je takođe pronašao male fragmente ptičjeg perja, dlake pasa i sisara i biljna vlakna analizom tla. 

Studija je objavljena u časopisu PLOS One.

Mesto sahrane deteta i tragovi crvenog okera za potrebe sahrane (foto: Kristiina Mannermaa)

Iz uzoraka zemljišta identifikovano je ukupno 24 fragmentovana ptičja perja. Identifikovano je sedam fragmenata perja koji potiču iz perja vodene ptice (Anseriformes) koja su možda korišćena za izradu odeće.

Identifikovan je jedan fragment sokolovog (Falconidae) perja koji je mogao biti deo pera strela pričvršćenih za vrhove strela. Takođe je mogao biti od perja korišćenog za ukrašavanje odeće.

Sve ovo nam daje veoma dragocen uvid u pogrebne rituale u kamenom dobu, ukazujući na to kako su ljudi pripremali dete za put posle smrti“, zaključila je Kristina.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »