Privremeni rimski vojni logori otkriveni uz pomoć Google Earth-a

Privremeni rimski vojni logori otkriveni uz pomoć Google Earth-a
Rimski vojni logor (Antiquity, foto: F. Bqa'in)

Arheolozi su otkrili tri privremena rimska vojna logora u Jordanu. Ovo otkriće otkriva do sada nedokumentovane vojne kampanje.

Tri nova rimska utvrđena logora identifikovana u severnoj Arabije istraživanjem na daljinu od strane arheologa sa Univerziteta u Oksfordu. Rad je objavljen u časopisu Antiquity.

Ovo otkriće bi moglo biti dokaz nedokumentovane vojne kampanje preko jugoistočnog Jordana u Saudijsku Arabiju.

Rimski logori su identifikovani pomoću satelitskih snimaka. Prema istraživačkom timu, oni su možda bili deo ranije neotkrivene rimske vojne kampanje povezane sa rimskim osvajanjem Nabatejskog kraljevstva 106. godine, civilizacije sa središtem u svetski poznatom gradu Petri, koji se nalazi u Jordanu.

Skoro smo sigurni da ih je izgradila rimska vojska, s obzirom na tipičan oblik karata za igru ograđenih prostora sa suprotnim ulazima duž svake strane. Jedina primetna razlika između njih je ta što je najzapadniji kamp znatno veći od dva logora na istoku“, rekao je dr Majkl Fredli u izjavi, koji je prvi primetio logore preko Google Earth-a.

Privremeni vojni logori

Logore bi vojska izgradila kao privremene branjene stanice kada su kretali u pohod.

Nivo očuvanosti logora je zaista izvanredan, posebno zato što su možda korišćeni samo nekoliko dana ili nedelja… Išli su perifernom karavanskom rutom koja povezuje Bair i Dumat al-Džandal. Ovo ukazuje na strategiju da se zaobiđe više korišćena ruta niz Vadi Sirhan, dodajući element iznenađenja u napad. Neverovatno je da možemo da vidimo ovaj trenutak u vremenu odigran u pejzažnoj skali, rekao je dr Fredli.

Obris rimskog ovojnog logora iz 1. veka (Antiquity, foto: R. Bewley)

Ovi marširajući logori, ako smo u pravu kada ih datujemo u početak 2. veka ukazuju rimsku aneksiju Nabatejskog kraljevstva nakon smrti poslednjeg kralja, Rabela II Sotera 106. godine. Rim je brzo krenuo da obezbedi kraljevstvo“, rekao je profesor Endru Vilson, koautor rada.

S obzirom da je razdaljina između svakog kampa 37 km do 44 km, tim pretpostavlja da je bio predaleko da bi ga pešadija prešla za jedan dan. I da ga je umesto toga izgradila konjička jedinica koja je mogla da putuje preko tako neplodnog terena u jednom danu, verovatno na kamile.

Na osnovu udaljenosti između logora postoji pretpostavka da je još jedan logor možda bio lociran zapadnije u kasnijoj Omajadskoj tvrđavi i stanici bunara u Bairu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »