Pronađen je misteriozni dodekaedar

Pronađen je misteriozni dodekaedar
Fenomenalno očuvan dodekaedar (foto: Norton Disney History and Archaeology Group)

Arheolozi su otkrili fantastičan primer galorimskog dodekaedra, koji je bio kompletan. Na celom svetu ih nema više od 130.

Jedna od velikih arheoloških misterija jeste predmet od metala koji se naziva dodekaedar, a potiče iz vremena kada su Rimljani vladali Evropom. Često se naziva i galorimskim, jer se veruje da su ga izradili Kelti, budući da su pronalaženi na teritorijiama gde su bili i Kelti (Gali).

Najnovije otkriće jeste jedan kompletan dodekaedar pronađen u Midlendsu u Britaniji od strane Nortonove Diznijeve grupe za arheologiju i istoriju.

U Britaniji je pronađeno oko 32 dodekaedara, od kojih su neki celi ili u delovima. Najnovije otkriće sada čini 33. po redu. Ukupan broj pronađenih dodekaedara iznosi oko 130 i uglavnom su pronalaženi u severozapadnim delovima rimskih provincija. Sa Balkana potiče jedan, koji je pronađen u Srbiji.

Rimski dodekaedar je dobro izliven i bez oštećenja. To je primer veoma fine izrade, izrađen po visokim standardima.

Fenomenalno očuvan dodekaedar (foto: Norton Disney History and Archaeology Group)

Misteriozni artefakt je od legure bakra i sadrži 75% bakra, 7% kalaja i 18% olova. Ukupna visina mu je 8 cm. Njegova ukupna širina je 8,6 cm, a težina 254 gr.

Ono što ovaj predmet čini bitnim jeste to što je pronađen in situ gde je namerno bio postavljen pre nekih 1700 godina sa rimskom keramikom u neku vrstu jame. O kontekstu pronađenog predmeta znaće se više sa dodatnim arheološkim iskopavanjima.

U rimskoj literaturi nema poznatih opisa dodekaedara i stoga njihova namena ostaje krajnje nejasna. Nisu standardne veličine, tako da neće biti merni uređaji. Ne pokazuju znakove habanja, tako da nisu alati. Niti su služili za pletenje. Ogromna količina vremena, energije i veštine je utrošena za stvaranje našeg dodekaedra, tako da nije korišćen u svakodnevne svrhe, posebno kada su dostupni alternativni materijali koji bi postigli istu svrhu. Smatramo da je najverovatnija upotreba u ritualne i verske svrhe“, istakli su arheolozi na sajtu.


*Prvi put je tekst objavljen u junu 2023. godine

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »