Arheolozi povezali biblijski događaj sa istraživanjima u Davidovom gradu

Arheolozi povezali biblijski događaj sa istraživanjima u Davidovom gradu
Davidov grad (foto: Leonardo Gurvitz, City of David Archives)

Istraživači su uspeli da povežu arheološka otkrića u Davidovom gradu sa događajima koji se pominju u Bibliji.

Po prvi put su Izraelska uprava za antikvitete, Univerzitet u Tel Avivu i Vajcmanov institut za nauku koristili egzaktnu nauku kako bi povezali događaje koji se pominju u Bibliji sa arheološkim nalazima otkrivenim u Davidovom gradu.

Studija je objavljena u časopisu PNAS, piše u saopštenju.

Rezultati iskopavanja osporavaju prihvaćene percepcije o razvoju Jerusalima tokom vladavine kraljeva Jude. Konkretno, građevinske aktivnosti u Jerusalimu tokom vladavine kraljeva Davida i Solomona i perioda koji je usledio.

Arheolozi su precizno datovali kraljevske građevinske projekte i zidove izgrađene u Jerusalimu tokom perioda Prvog hrama (pre oko 2700. godina). I identifikovali oblasti u kojima je bilo ekstenzivne aktivnosti tokom vladavine kraljeva Jude

Prethodna pretpostavka je bila da se grad proširio zbog dolaska izbeglica zbog asirskog izgnanstva. Međutim, nova saznanja ukazuju da se grad proširio prema brdu Sion u 9. veku pre nove ere, za vreme vladavine kralja Joasa. Odnosno, 100 godina pre Asirskog period izgnanstva.

Građevinske aktivnosti iz Biblije su dokazane

Bilo je moguće uspostaviti korelaciju između biblijskog opisa kraljevskih građevinskih aktivnosti u Jerusalimu i stvarnih građevinskih aktivnosti otkrivenih u iskopavanjima u poslednjih nekoliko decenija u Davidovom gradu.

Za potrebe istraživanja uzeto je preko sto radiokarbonskih datuma iz četiri različita područja širom Davidovog grada. Ovi datumi su dobijeni uzorkovanjem organskih nalaza, poput semenki grožđa, koštica urmi, pa čak i skeleta slepih miševa pronađenih u jednoj od struktura.

Novo istraživanje baca svetlo na jedno od dugotrajnih i kontroverznih istraživačkih pitanja u vezi sa prirodom i obimom Jerusalima tokom vladavine Davida i Solomona. Alii i nakon njihove vladavine. Rezultati istraživanja ukazuju na to da je u Jerusalimu bilo široko rasprostranjeno naselje tokom ovog perioda.

Arheolozi na zidinama Davidovog grada (foto: Israel Antiquities Authority)

U istraživanju je primenjena i dendrohronologija (godovi drveta). Ova metoda je omogućila znatno preciznije datume. Ovim je prvi put naučno rekonstruisana istorija Jerusalima od 1200. godine pre nove ere (pre Davidovih i Solomonovih dana prema biblijskom opisu), do vavilonskog razaranja 586. godine pre nove ere.

Prema profesoru Juvalu Gadotu sa Univerziteta u Tel Avivu: „Novo istraživanje nam omogućava da proučavamo razvoj grada. Do sada je većina istraživača povezivala rast Jerusalima sa periodom kralja Jezekije, pre nešto više od 2700 godina. Uobičajena pretpostavka je do sada bila da se grad proširio zbog dolaska izbeglica iz Kraljevine Izraela na severu, nakon asirskog izgnanstva već u 9. veku pre nove ere, za vreme vladavine kralja Joasa, sto godina pre asirskog izgnanstva. Istraživanje pokazuje da je širenje Jerusalima rezultat unutrašnjeg judejskog demografskog rasta i uspostavljanja političkog i ekonomskih sistema“.

Decenijama se pretpostavljalo da je ovaj zid sagradio Jezekija, kralj Jude. Ali sada postaje jasno da potiče još iz dana kralja Uzije, kao što je nagovešteno u Bibliji: „I Uzija je sagradio kule u Jerusalimu… i utvrdi ih“ (2. Hronika 26:9), reako je dr Džou Uzijelu iz Izraelske uprave za antikvitete.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »