Pronađen zlatni prsten sa prikazom Isusa kod obale Izraela

Pronađen zlatni prsten sa prikazom Isusa kod obale Izraela
Zlatni prsten pronađen ispod mora (foto: Yaniv Berman and Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority)

Pre tri godine tokom podvodnih arheoloških istraživanja pronađene su dve olupine broda sa vrednim artefaktima. Među njima se posebno ističe zlatni prsten sa likom Dobrog pastira i ovcom na ramenima, koji simbolizuje Isusa.

Izraelska uprava za antikvitete u saopštenju je objavila da je na obali Sredozemnog mora otkrila ostatke dva brodoloma. U obe olupine broda bilo je gomile artefakata, a najviše rimskih i srednjovekovnih srebrnih novčića.

Olupine sa artefaktima datovane su u rimski i mamelučki period. Potonula su pre oko 1.700 i pre oko 600. godina.

Stručnjaci veruju da su brodovi bili usidreni u blizini drevnog grada Cezareje, ali da su potonuli zbog jake oluje. Takođe, bili su puni putnika, dok su mornari pokušavalli da ih uvuku u luku.

Zlatni prsten sa dragim kamenom (foto: Yaniv Berman and Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority)

Cezareja je bila mesto od velikog značaja u hrišćanskoj tradiciji i jedan od najranijih centara hrišćanstva. U njoj se nalazila jedna od prvih hrišćanskih zajednica, a pominje se nekoliko puta u Novom zavetu.

Zlatni prsten sa prikazom Dobrog pastira

Najneobičniji nalaz bio je redak zlatni prsten na čijem zelenom dragom kamenu je isklesan lik pastira u tuniki koji nosi ovcu ili ovna na ramenima. Ovaj prsten je izuzetan jer se na njemu nalazi jedan od najranijih simbola hrišćanstva – Isus.

Dobri pastir sa ovcom na ramenima (foto: Yaniv Berman and Dafna Gazit, Israel Antiquities Authority)

Dobri pastir predstavlja Isusa kao saosećajnog pastira čovečanstva, koji proširuje svoju dobročinstvo na svoje stado vernika i celo čovečanstvo. Ovaj jedinstveni zlatni prsten sa figurom Dobrog pastira otkriva da je njegov vlasnik bio rani hrišćanin.

Poznato je da se slični prikazi pronalaze u hrišćanskim katakombama u Rimu. Rimski brod je verovatno poreklom iz Italije, na osnovu stila nekih od artefakata.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »