Arheolozi u grobu žene pronašli 169 zlatnih prstenova

Arheolozi u grobu žene pronašli 169 zlatnih prstenova
Grob žene sa 169 zlatnih prstenova (screenshot videa sa fb stranice Muzeul Ţării Crişurilor)

U grobu žene visokog statusa pronađeno je 169 zlatnih prstenova. Žena je bila sahranjena oko 4.600-4.300. godina pre nove ere u eneolitskoj kulturi Tisapolgar.

Arheolozi Zavičajnog muzeja Krišurilor (Rumunija) došli su do izuzetnog otkrića tokom zaštitinih arheoloških istraživanja saobraćajnice koja povezuje grad Oradeu i autoput A3.

Preliminarna analiza skeleta i predmeta na terenu potvrdila je da je u grobu sahranjena žena oko 4.600-4.300. godine pre nove ere. U njenom grobu pronađeno je 169 zlatnih prstenova, bakarna narukvica i oko 800 perli od kosti. Arheolozi veruju da su zlatni prstenovi ukrašavali pletenice njene kose.

Zlatni prstenovi (foto: Muzeul Ţării Crişurilor)

Da je u grobu sahranjena žena dodatno je potkrepljeno nedostatkom oružja koje se obično povezuje sa sahranama muškaraca iz kulture Tisapolgar. Ova eneolitska arheološka kultura se prostirala skoro u celoj Mađarskoj, Banatu, istočnoj Slovačkoj i zakarpatskom delu Ukrajine.

Ovi zlatni prstenovi pripadaju bakarnom dobu i početku kada je zlato počelo da se pojavljuje u Evropi i u svetu. Očigledno je da se datumi poklapaju sa čuvenim zlatom sa nekropole u Varni, koje se smatra najstarijem na svetu. Ukupno je otkriveno oko 6 kg zlata. Samo u grobu br. 43 je otkriveno 3 kg zlata.

Bronzana narukvica i zlatni prstenovi (foto: Muzeul Ţării Crişurilor)

Zlatni prstenovi su trenutno u procesu laboratorijskog čišćenja i težine su preko 200 grama. Radi se o aluvijalnom zlatu, dobijenom ispiranjem iz peska, jer je to proces koji se koristio u praistoriji, a ne vađenje ruda“, rekao je dr Kelin Gemiš, rukovodilac iskopavanja.

Na istraženoj površini otkriveno je nekoliko ostataka koji pripadaju različitim kulturnim i hronološkim horizontima. Počevši od neolita, bronzanog doba, latenskog doba. Tu su i sarmatska naselja, nalazi iz rimskog i srednjovekovng perioda i nekropola iz 18. veka.

Slede detaljne analize zlata, C14 analize, DNK analize i antropološka analiza skeletnih ostataka.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

4 thoughts on “Arheolozi u grobu žene pronašli 169 zlatnih prstenova

  1. Interesantno kao i vek, samo jedan detalj, “pre oko 4600-4300. godina pre nove ere” Ili je samo “oko” ili nakon godina nema mesta za “pre nove ere”. nama koji znamo je lako ali onima koji nemaju sistemska znanja o istoriji ili arheologiji ovakva rečenica vidno umanjuje mogućnost da pravilno obrade informaciju. U ovom slučaju je pravilnije napisati ” oko 4600-4300. godina pre nove ere”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »