Pronađena rimska legionarska baza „Gvozdena legija“ u podnožju Tel Megida

Pronađena rimska legionarska baza „Gvozdena legija“ u podnožju Tel Megida
Rimski vojni logor VI legije otkriven ispod Megida (foto: IAA)

Arhitektonski ostaci 1.800 godina stare rimske vojne baze „Gvozdene legije“ VI Ferate otkriveni su sa nedavnim iskopavanjima u podnožju Tel Megida.

Arheološka iskopavanja je obavila Izraelska uprava za antikvitete, naveli su u saopštenju.

Tokom iskopavanja otkriveni su obimni i impresivni arhitektonski ostaci Via Pretoria (glavni put logora), kao i podijum polukružnog oblika i kamenom popločane površine koje su bile deo velike, monumentalne javne zgrade. Rimska legionarska baza VI legije je jedina rimska vojna baza ovih dimenzija koja je locirana i izložena za javnost u Izraelu.

Kamp Rimske legije u Legiju bio je stalna vojna baza za preko 5.000 rimskih vojnika više od 180 godina, od 117–120. do oko 300. godine“, kaže dr Jotam Teper, vođa iskopavanja u ime Izraelske uprave za antikvitete.

U centru logora, dugog 550 metara i širokog 350 metara, ukrštala su se dva glavna puta, a ovde je podignuto njegovo sedište. Od ove bazne tačke merene su sve udaljenosti duž rimskih imperijalnih puteva do glavnih gradova na severu zemlje, označavane miljokazima. Ostaci drevnih zgrada nisu sačuvani do visine, jer je većina građevinskog kamena uklonjena. I kasnije su ponovo upotrebljeni tokom vizantijskog i islamskog perioda.“

Ostaci legionarske vojne baze (foto: IAA)

Dr Teper je naglasio da otkriće legionarske baze nije slučajno, jer su tokom poslednje decenije obavljena istraživanja i šest sezona arheoloških iskopavanja u okviru projekta.

Retko arheološko otkriće

Preliminarna istraživanja područja logora pokazala su da cela rimska baza i sve njene komponente leže pod žitnim poljima Megida.

Jedinstveni doprinos rezultata ovog istraživačkog projekta leži u retkosti takvih arheoloških otkrića“, kaže Teper. Dok su rimski vojni logori poznati u Izraelu, oni su privremeni opsadni logori, ili mali logori koji pripadaju pomoćnim divizijama. Nijedan se ne može porediti sa celim kompleksom legionarske baze, kao što to je otkriveno u Legiji, pored raskrsnice Megido.

Pronađeni su i rimski žrtvenici na lokalitetu (foto: IAA)

Istorijski izvori i neke delimične informacije ukazuju na postojanje stalne rimske legionarske baze X Fratensis Legije u Jerusalimu, ali logor ostaje da se otkrije.”

U iskopavanju su otkriveni novčići, delovi oružja, ulomci grnčarije, ulomci stakla, ali su najzastupljeniji nalazi crepova koji su pronađeni u izuzetno velikim količinama.

Crepovi, od kojih su neki otisnuti pečatima VI legije, korišćeni su u različite svrhe, za pokrivanje zgrada, popločavanje podova i oblaganje zidova. Tehnologija i znanje, tehnike gradnje i oružje koje je Legija donela sa sobom iz matične zemlje jedinstveni su za rimsku vojsku, odražavajući specifične vojne otiske rimskog carstva.”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »