Pronađeno „skriveno poglavlje“ teksta u Bibliji

Pronađeno „skriveno poglavlje“ teksta u Bibliji
Skriveno poglavlje u Bibliji vidljivo samo uz pomoć UV svetlosti (© Vatican Library)

Naučnici su uz pomoć UV svetlosti pronašli “skriveno poglavlje” biblijskog teksta skoro 1.750 godina nakon što je prvi put napisan.

U 6. veku pisar u Palestini je uzeo knjigu Jevanđelja na kojoj je bio ispisan sirijski tekst iz 3. veka i izbrisao ga je i napisao je novi. Pergamenata je u pustinji u srednjem veku bilo malo. Stoga su rukopisi koji su prethodno bili ispisani, brisani i ponovo korišćeni.

Istraživač, Grogorij Kesel, koji se bavi srednjim vekom sa Austrijske akademije nauka, je sada uspeo da izgubljene reči na ovom slojevitom rukopisu, takozvanom palimpsestu, ponovo učini čitljivim. Palimpsesti, drevni rukopisi, su korišćeni u antičko doba zbog nedostatka pergamenta. Reči bi se ispisivale na materijalu više puta sve dok nekoliko slojeva ne prekrije skrivene reči ispod.

Grigorij Kesel je na pojedinim sačuvanim stranicama ovog rukopisa otkrio jedan od najranijih prevoda Jevanđelja, koji je nastao u 3. veku, a prepisan je u 6. veku. Mali rukopisni fragment je sa sirijskog preveden na grčki jezik. Tekst na rukopisu, koji se čuva u vatikanskoj biblioteci, otkriven je uz pomoće UV svetlosti.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu New Testament Studies.

Stara verzija Jevanđelja po Mateju je otkrivena

Kesel je u saopštenju za medije rekao da je tekst proširena, nevidljiva verzija poglavlja 12 u Matejevoj knjizi koja je prvobitno bila deo starosirijskih prevoda Biblije.

Otkriveni rukopis je idealan za razumevanje najranije faze tekstualne evolucije Biblije. To znači da postoje neke razlike u odnosu na moderne prevode teksta.

Na primer originalna grčka verzija Jevanđelja po Mateju 12:1, koja je danas najčešće korišćena, kaže: „U to vreme iđaše Isus u subotu kroz useve: a učenici Njegovi ogladneše, i počeše trgati klasje, i jesti“.

Međutim, novootkriveni sirijski prevod je malo drugačiji. U njemu je pisalo: „počeo je brati klasje, trljati ih u rukama i jesti ih“.

Ovo otkriće dokazuje koliko produktivna i važna može biti interakcija između modernih digitalnih tehnologija i osnovnih istraživanja na proučavanje srednjovekovnih rukopisa“, rekla je Klaudija Rap, direktor Instituta za srednjovekovna istraživanja pri Austrijskoj akademiji.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »