Arheolog tvrdi da je pronašao najstariji hebrejski tekst u kome se pominje ime Boga

Arheolog tvrdi da je pronašao najstariji hebrejski tekst u kome se pominje ime Boga
Hebresjki natpis na ploči sa pomenom Boga (Michael C. Luddeni/Associates for Biblical Research)

Arheolog je otkrio javnosti najraniji protoazbučni hebrejski tekst u kome se pominje ime Boga, „YHWH“. Naučnici su datovali sićušnu „ploču prokletstva“, pronađenu na planini Ebal, oko 1200. godina pre nove ere.

Ovo otkriće bi dokazalo da su Izraelci bili pismeni kada su ušli u Svetu zemlju. Ali nalazi nisu objavljeni u nijednom radu niti su podlegli recenziji.

Ako se potvrdi datum iz kasnog bronzanog doba (oko 1200. p. n. e.), ova mala, 2 x 2 cm presavijena olovna „ploča prokletstva“ može biti jedno od najvećih arheoloških otkrića ikada. To bi bila prva potvrđena upotreba Božjeg imena u zemlji Izraela. I ujedno bi dokazalo izraelsku pismenost za nekoliko vekova ranije. Ali i pokazalo da su Izraelci bili pismeni kada su ušli u Svetu zemlju, i da su stoga mogli da napišu Bibliju.

Ovo je tekst koji nađete samo svakih 1.000 godina“, rekao za The Times of Israel profesor Univerziteta u Haifi Geršon Galil. Galil je pomogao dešifrovati skriveni unutrašnji tekst presavijene olovne ploče na osnovu visokotehnoloških skeniranja izvedenih u Pragu na Akademiji nauke Češke Republike.

Međutim, istraživači još nisu objavili otkriće u recenziranom akademskom časopisu. Isto tako, oni još uvek nisu objavili jasne slike i skenirane natpise kako bi drugi akademici mogli da procene.

Sumnje postoje

Bezbedno datovanje predmeta takođe dovodi u pitanje činjenica da ploča nije otkrivena tokom pažljivo iskopanog slojevitog konteksta. Umesto toga, pronađena je tokom ponovnog ispitivanja zemlje 2019. godine sa gomile deponije formirane tokom iskopavanja 1980-ih na planini Ebal.

Olovna ploča sa hebrejskim tekstom (izvor: The Times of Israel)

Arheolozi kojima se obratio The Times of Israel nisu bili voljni da komentarišu zapisnik sve dok ne pogledaju, predstojeći akademski rad i skenirane snimke.

Činjenica da to objavljuju u vestima pre nego što budu naučno objavljena je pomalo netačna“, rekao je jedan priznati akademik. Drugi je upozorio da, pošto nije mogao sam da vidi natpis, nije bilo moguće znati da li su tvrdnje činjenične ili slučaj „previše razvijene mašte“.

Međutim, oba skeptika su rekla da je „sve moguće“miako slike još nisu bile dostupne.

Najstariji pomen Boga?

Pokojni profesor Univerziteta u Haifi Zertal je iskopao ovo mesto 1980-ih, uključujući veliki pravougaoni oltar koji je očigledno izgrađen iznad ranijeg okruglog oltara. Stripling je rekao da je ploča došla iz zemlje prvobitno iskopane iz ovog okruglog oltara.

Čim sam ga video (ploču), znao sam šta je to jer su ove ploče sa prokletstvom poznate. Srce mi je skoro iskočilo iz grudi“, rekao je Stripling.

Znamo da su Izraelci od trenutka kada su došli u Izrael znali kako da pišu, uključujući i Božje ime, jasno“, rekao je Galil.

Nije previše iznenađujuće; ljudi su već znali da pišu na drugim mestima“, dodao je on.

Pronašli smo 40 slova, 40 na unutrašnjoj i spoljašnjoj strani tableta. I svi su bili na ovom protoazbučnom pismu koje datira iz kasnog bronzanog doba“, rekao je Stripling.

Galil je za Times of Israel rekao da je tekst uglavnom napisan arhaičnim proto-kananskim pismom, sa nekim slovima koji potiču iz hijeroglifa.

Oltar na planini Ebal (izvor: The Times of Israel)

Prema istraživačima, ona glasi: „Proklet, proklet, proklet – proklet od Boga YHWH/ Umrećeš proklet./ Proklet ćeš sigurno umreti./ Proklet od YHWH – proklet, proklet, proklet.“

Galil je rekao da je struktura paralelna hijastična, koja se nalazi na drugim mestima u Bibliji, kao i u drugim bliskoistočnim tekstovima tog perioda, pa čak i ranije. Ali do sada, istraživači su smatrali da je Biblija samo zapisana, ako nije sastavljena, stotinama godina nakon datovanja ovog teksta.

Sada vidimo da bi neko mogao da napiše hijastiku“ u 12. veku pre nove ere. Više ne bi trebalo da se razgovara o tome da li su Izraelci bili pismeni u vreme kralja Davida, rekao je on.

Osoba koja je napisala ovaj tekst imala je sposobnost da napiše svaki tekst u Bibliji“, rekao je Galil.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »