Razvoj pravog sedla pomogao osvajanju Azije

Razvoj pravog sedla pomogao osvajanju Azije
Pravo drveno sedlo (foto: P. Lopez Calle, Antiquity, CC BY 4.0.)

Arheolozi su iskopali drveno sedlo sa gvozdenim uzengijama u grobnici iz 3-6. veka. Pronađeno sedlo smatra se najstarijim te vrste.

Drveno sedlo pronađeno u istočnoj Aziji otkriva kako je uspon mongolskih stepskih kultura verovatno bio potpomognut napretkom konjičke tehnologije. U „pećini konjanika“ arheolozi su pronašli sedlo uokvireno gvozdenim uzengijama.

Pre samo par meseci, arheolozi su otkrili najstarije sedlo, poput mekanog jastuka, u grobu žene u Kini.

Međutim, sedlo od drveta je čvrsto na konju i jahaču je olakšano jahanje, nudeći mu stabilnost i slobodu gornjeg dela tela.

Izdržljivost sedla sa drvenim okvirom na konju, posebno sa dodatkom uzengija, omogućila je povećanu nosivost i veću kontrolu, omogućavajući različite oblike borbe na konju.

Uprkos tome što su danas sveprisutni u savremenim konjičkim aktivnostima, sedla i uzengije nisu korišćeni tokom prvih vekova jahanja“, navode autori u studiji objavljenoj u časopisu Antiquity.

Njihov razvoj je revolucionirao montirano ratovanje i doprineo dalekosežnim društvenim promenama širom Evroazije, ali poreklo ove tehnologije ostaje slabo shvaćeno.“

Najstarije drveno sedlo (foto: P. Lopez Calle, Antiquity, CC BY 4.0.)

Radiokarbonsko datovanje pokazalo je da se sedlo datuje između 267–535. godine. To ga čini najstarijim primerom pravog okvirnog sedla iz istočne Azije.

Pravo sedlo dovelo revolucije u ratovanju

Dalja analiza materijala koji čine sedlo pokazala je lokalno poreklo. Koža je od domaćeg konja, koji su uzgajani u okolini, a drvo od lokalnih breza.

Ovo saznanje ukazuje da su kulture konja u istočnoj evroazijskoj stepi ne samo koristile ovu novu tehnologiju jahanja, već su bile i instrumentalne u njenom razvoju i proizvodnji. Drugi arheološki nalazi iz Mongolije, iz približno istog vremenskog perioda, pokazuju korišćenje ranih metalnih uzengija.

Period iz koga potiče sedlo odgovara usponu Rouran kaganata (4-6. vek), moćne protomongolske „carske konfederacije“ koja je osvojila veći deo unutrašnje Azije. Nova tehnologija sedla, koja je olakšala borbu na konju, verovatno je pomogla ovom uspehu.

Kaganat je preuzeo kontrolu nad unutrašnjom Azijom kroz vojne pobede. Tako da njegov uspon možda ne bi bio moguć bez ove napredne tehnologije sedla. Kao takvo, ovo konkretno otkriće moglo bi imati dramatične implikacije za naše razumevanje istorije istočne i centralne Azije.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »