Rimske terme cara Konstantina na Medijani od sledeće godine otvorene za javnost

Rimske terme cara Konstantina na Medijani od sledeće godine otvorene za javnost

Poslednja istraživanja na arheološkom nalazištu Medijana kod Niša otkrivaju da ovo antičko bogatstvo, nastalo u vreme rimskog cara Konstantina Velikog i njegovih sinova, ima i luksuzne terme koje se prostiru na oko 1.200 kvadratnih metara. Ovaj kompleks će, prema najavama nadležnih, za javnost biti otvoren narednog proleća.

Na lokalitetu, proglašenom za kulturno dobro od izuzetnog značaja 1981. godine, do sada je otkriveno dvadesetak objekata, a većim delom istraženi su vinski podrum, Vila s oktogonalnom kulom i velikim salama, dve ranohrišćanske crkve i nekropola.

Nedavno su stručnjaci Arheološkog instituta Beograd, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i Narodnog muzeja Niš, posle pauze od 50 godina, nastavili istraživanje kupatila Vile sa peristilom, poznatije pod imenom Konstantinova vila.

Kupatilo je bilo namenjeno gostima koji su boravili u samoj vili. Vezano je za održavanje prijema i vrlo je važan objekat za funkcionisanje samog čina gozbi, odnosno večeri koje su priređivane u čast gostiju“, priča arheolog Vesna Crnoglavac, pomoćnik direktora Narodnog muzeja Niš.

Ostaci luksuznog rimskog kupatila

Rimske terme

Ideja je bila da se istraživanje termi za nešto više od dva meseca završi u potpunosti, ali se, na iznenađenje arheologa, pokazalo da je reč o “objektu većeg obima” i da to zahteva nastavak iskopavanja. Otkriveni su bazeni s toplom i hladnom vodom, saune, sale za masažu, svlačionice, vežbaonice – sve to uz podno grejanje i bogate ukrase poput mozaika, freski i skulptura.

Kada je reč o ovakvoj vrsti carskih termi, imamo ih i u Gamzigradu, ali su one znatno manje. S obzirom da slede dalja istraživanja, verujemo da će preći, odnosno već prelaze 1.000 kvadratnih metara, sa sistemom instalacija, kanala za dovod i odvod vode. To će zaista biti jedan impozantan objekat“, govori Vesna Crnoglavac.

Terme, inače jako važne za društevni život bogatijih Rimljana, nalaze se u blizini termalnih izvora Niške banje na carskom imanju površine oko 50 hektara, koje je, kako se pretpostavlja, u rodnom gradu Naisu podigao jedan od najznačajnijih rimskih imperatora Konstantin Veliki.

Na toj površini nalazi se veliki broj objekata. U centralnom delu je rezidencijalni, administrativni deo. Sama rezidencija ima veliki broj građevine različite namene, objekte za boravak vojnika, posluge i svih koji su živeli i radili na imanju. Imamo svakakve rezidencijalne prostorije. Pretpostavljamo da se u severnom delu nalaze i vrlo luksuzne privatne prostorije koje su služile za boravak vladara“, objašnjava Vesna Crnoglavac.

Carski objekat je upravo tako i dekorisan, pa se kao specifičnost ovog nalazišta navode i podni mozaici koji se prostiru na hiljadu kvadratnih metara.

Podni mozaik

Lokalitet je od 2012. godine, kada je počelo natkrivanje Vile sa peristilom, zbog građevinskih radova nedostupan posetiocima. Nadležni najavljuju da će do naredne godine biti završeno konzerviranje, postavljena turistička staza i kompletna infrastruktura za posetioce, kako bi mogli da u proleće naredne godine zakoračaju u 17 vekova daleku prošlost.

U međuvremenu, artefakte s ovog nalazišta – mozaik sa Hristovim monogramom, skulpturu Venere, nakit i ostala otkrića zainteresovani mogu da razgledaju u delu stalne postavke u arheološkoj sali Narodnog muzeja Niš.

Izvor vesti: N1 info

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »