Arheološko leto 2019. u Srbiji

Arheološko leto 2019. u Srbiji

U arheološkom poslu leta su uvek bila predviđena za rad na terenu. I ovog leta, kao i godinama unazad, arheolozi vredno rade na brojnim lokalitetima. Dok čekamo rezultate istraživanja, donosimo vam pregled nedavno završenih terena, onih koji još uvek traju, ali i onih koji će tek početi.

Iskopavanja na antičkom lokalitetu Remezijana-istočna nekropola

Remezijana je antički lokalitet koji se istražuje, sa prekidima, još od 19. veka. Arheološka iskopavanja na istočnoj nekropoli iz 4-5 veka (lokalitet hotel Esperanto) su trenutno u toku. Značajan broj antičkih grobova je otkriven, među kojima se posebno izdvaja zidana grobnica-memorija. Čitav ovaj lokalitet se nalazi na praistorijskom naselju.

Sahranjivanje na nekropoli

Iskopavanjima rukovodi dr Marka Jankovića, upravnika arheološke zbirke na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Grobnica sa više pokojnika i grobnim prilozima
Iskopavanja antičkog lokaliteta “Vrelo” Šarkamen

Arheološka iskopavanja antičkog lokaliteta Vrelo Šarkamen počela su pre četvrt veka. Arheolozi su za svoj rad bili nagrađeni iskopanim carskim zlatnim nakitom.

Rezidencijalni kompleks imperatora Maksimilijana Gaja ovog leta se istražuje punom parom, a trajaće do sredine avgusta.

Zaštitna iskopavanja kod Paraćina

Posle mesec i po dana , završena su zaštitna arheološka iskopavanja na lokalitetu Ključ u ataru sela Bošnjana, na trasi gasovoda “Turski tok”.
“Nalazi su potvrdili da je lokalitet veoma bogat i sadržajan, iz perioda starijeg gvozdenog doba, a to je vremenski interval od 1000. do 500. godine pre nove ere. Osim mnogo delova keramičkih posuda, kamenih i metalnih alatki, pronašli smo i materijal iz 3. i 4. veka nove ere, između ostalog i dva rimska novčića”– ističe arheolog Branislav Stojanović, i dodaje da se sav materijal obrađuje u Muzeju u Paraćinu, gde će biti i smešten, jer je ova ustanova nadležna za pokretne arheološke nalaze sa ovog područja.
On očekuje da će iskopavanja na lokalitetu Ključ kod Bošnjana u nekom bliskom periodu biti nastavljena, budući da su na istraženom terenu otvorene četiri sonde, a kulturni slojevi otkriveni na metar i po dubine.

Lokalitet Bošnjane
Zaštitna iskopavanja kod Zaječara

Na prvom delu trase kojom će proći gasovod „Turski tok“ trenutno se, u skladu sa zakonom, sprovode zaštitna arheološka ispitivanja. Arheološka ispitivanja vrši niški Zavod za zaštitu spomenika kulture, u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zaječara.

U ranijem periodu utvrđeno je da postoji potreba za sprovođenjem zaštitih arheoloških ispitivanja na ovom područiju, a tokom do sada sprovedenih radova pronađeni su fragmenti keramičih posuda i materijal koji datira iz bronzanog doba u području arheološkog nalazišta u Grlištu.

„Zaštitna arheološka ispitivanja su u toku i u narednom periodu odvijaće se na deonici kojom prolazi gasovod Turski tok. Kolege iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture rukovode radovima.“ – izjavila je dr Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar.

Iskopavanja na Dvorinama-Madžarsko groblje

Sve je krenulo još pre nekoliko godina sa sasvim drugim motivom, da se pronađu „Bakićevi dvori”, stanište poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića, arheološka ekipa Narodnog muzeja u Aranđelovcu i Filozofskog fakulteta u Beogradu, bila nemalo iznenađena otkrićem velike crkve, građene polovinom 14. veka. Crkva pod Venčacom srpsko-vizantijskog stila iz doba Nemanjića jedina je u Srbiji severno od Kosova i Metohije podignuta uz samu granicu sa Ugarskom a ovogodišnja istraživanja na lokalitetu nastavljena su u avgustu.

Arheološki lokalitet Dvorine
Jedanaesta godina arheoloških istraživanja na Rudniku

Jedanaesta kampanja iskopavanja na Rudniku, započeta je 30. jula 2019. godine u organizaciji Muzeja rudničko-takovskog kraja i Filozofskog fakulteta u Beogradu, a sufinansirana od Ministarstva kulture RS.

Nalaz na lokalitetu

Dugogodišnji tim koji čine arheolozi dr Dejan Radičević, Ana Cicović, Jelena Marjanović i Mirko Vranić nastavlja radove na arheološkom nalazištu Drenje – na lokalitetima Dvorište Slobodana Markovića i Kojovača (vlasnik Leposava Nikić Vukmanović). Probne sonde će biti postavljene na imanju Slavice Čivović i na brdu Đurevica (vlasnik Milan Nikolić).

Arheološka ekipa
Iskopavanja na Malom Šturcu su završena

Iskopavanje na Malom Šturac je završeno, a uređenje okoline praistorijskog rudarskog okna za predstavljanje javnosti je započelo. To će biti prvi praistorijski rudnik u jugoistočnoj Evropi predstavljen posetiocima, a ujedno i vidikovac s jednim od najlepših pogleda u Srbiji sa koga se vidi polovina Šumadije.

Praistorijska rudarska okna

Iskopavanjima rukovodi dr Dragana Antonović.

Arheolog dr Dragana Antonović
Iskopavanja u pećinama u okolini Niša

Kao i svake godine, arheološka istraživanja u pećinama u okolini Niša se nastavljaju. Početkom ove godine najveću pažnju naučnika i javnosti privuklo je otkriće zuba neandertalca iz pećine Pešturina. I ove godine se očekuju zanimljiva otkrića. Istraživanjima rukovodi prof. dr Dušan Mihailović.

Iskopavanja na Dićima

Srednjovekovna crkva sa nekropolom u Dićima se ove godine iskopava u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva i arheolozima iz inostranstva.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »