Srpski carinici pronašli su u kamionu više od 2,000 ukradenih artefakata!

Srpski carinici pronašli su u kamionu više od 2,000 ukradenih artefakata!

Srpski carinici pronašli su u kamionu na graničnom prelazu Srpska Crnja između Srbije i Rumunije 2,113 artefakata. Reč je o predmetima koji imaju „veliku istorijsku i arheološku vrednost“.

Artefakti iz različitih epoha pronađeni su skriveni u kamionu rumunskih registarskih oznaka, kojim je upravljao srpski državljanin koji je rekao da ih prevozi iz Ukrajine, prenosi Balkan Insight.

Artefakti iz različitih epoha pronađeni su skriveni u kamionu rumunskih registarskih oznaka

Srpska carina je rekla da je prema robi navedenoj u carinskoj dokumentaciji kamion prevozio parket iz Ukrajine u Srbiju.

Na pitanje šta je još imao u kamionu, vozač je rekao da je nosio samo dve vreće slatkiša i nekoliko lonaca.

Tokom detaljnog pregleda vozila utvrđeno je da su kabina kamiona i bočna kutija za alat prepuni neprijavljenih antičkih predmeta iz različitih perioda: bronzanog doba, vizantijskog perioda i srednjeg veka, ali i predmeta koji su pripadali Keltima i Slovenima“- navodi se u carinskoj izjavi.

Tokom detaljnog pregleda vozila utvrđeno je da su kabina kamiona i bočna kutija za alat prepuni neprijavljenih antičkih predmeta iz različitih perioda

S obzirom na veličinu i raznolikost kolekcije, nemoguće je utvrditi vrednost bez stručne procene, a svi predmeti biće upućeni na analizu. Međutim, očigledno je da imaju veliku istorijsku i arheološku vrednost “, dodaje se.

Očigledno je da imaju veliku istorijsku i arheološku vrednost

Nakon otkrivanja artefakata, vozač je carinicima rekao da je pristao da ih preveze iz Ukrajine u Srbiju za malu naknadu i da mu je rečeno da će ga neko kontaktirati nakon što stigne u zemlju.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »