Najpoznatiji engleski arheolog po iskopavanjima Jerihona je Ketlin Kenjon

Najpoznatiji engleski arheolog po iskopavanjima Jerihona je Ketlin Kenjon
Ketlin Kenjon na Jerihonu 1952. godine (foto: A. Reynolds)

Ketlin Kenjon rođena je na današnji dan 5. januara 1906. godine u Londonu, Engleska. Jedan je od najpoznatijih engleskih arheologa, a poznata je po iskopavanjima Jerihona, lokaliteta iz perioda neolita. Ona je svojim istraživanjima pokazala da je to najstarije poznato ljudsko naselje sa dugim periodom okupacije.

Ketlin Kenjon je žena koja je ostavila trajni trag u arheologiji. Njena dostignuća su: prva žena predsednica Oksfordskog arheološkog društva, istraživač Jerihona i Jerusalima, tvorac arheološke metode iskopavanja Viler-Kenjon, zatim član osnivač, vršilac dužnosti direktora i konačno direktor Instituta za arheologiju.

Ketlin Kenjon je tvorac arheološke metode iskopavanja Viler-Kenjon (izvor: ULAS news)

Arheološki lokalitet Jerihon

Arheološki lokalitet Jerihon jedno od najranijih naseljenih naselja na svetu, koje datira oko 9000. g.p.n.e. Arheološka iskopavanja pokazala su dugu istoriju Jerihona. Lokalitet je od velike arheološke važnosti jer pruža dokaze o prvom razvoju stalnih naselja i samim tim o prvim koracima ka civilizaciji.

Arheološki lokalitet Jerihon (izvor: MTT Tour)

Pronađeni su materijalni ostaci lovaca-sakupljača iz perioda mezolita, oko 9000. g.p.n.e., i dugog perioda naseljavanja njihovih potomaka. Oko 8000 g.p.n.e. stanovnici su prerasli u organizovanu zajednicu sposobnu da izgradi masivni kameni zid oko naselja, ojačan u jednom trenutku masivnom kamenom kulom. Veličina ovog naselja opravdava upotrebu izraza grad i ukazuje da je tu bilo oko 2000-3000 žitelja.

Kamena kula (foto: David Harris, Journal of The Israel Prehistoric Society 40)

Takođe, lokalitet Jerihon je poznat po gipsanim (modelovanim) lobanjama. Prve modelovane gipsane lobanje je otkrila Ketlin Kenjon 1953. godine.

Otkrivanje izvanrednih portretnih skulptura od gipsa iz 7. milenijuma p.n.e. po uzoru na ljudske lobanje bilo je posebno ilustrativno za njenu preciznu tehniku iskopavanja.

Prve modelovane gipasane lobanje je otkrila Ketlin Kenjon 1953. godine (The Trustees of the British Museum/ Facial reconstruction photo by RN-DS partnership)

Od 1961. do 1967. godine usmerila je pažnju na Jerusalim. Knjige vezane za njen kasniji rad uključuju: Iskopavanje Jerihona (1957), Iskopavanja u Jerihonu (tom 1, 1960; 2, 1965), Amoriti i Kananci (1966), Kraljevski gradovi Starog zaveta (1970) i Iskopavanje Jerusalima (1974).

Umrla je 24. avgusta 1978. godine u Vrekhamu, Vels.


Izvor: Britannica i Today I found out

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »