Srušena pravoslavna crkva iz XVI veka u blizini Trebinja

Srušena pravoslavna crkva iz XVI veka u blizini Trebinja

U selu Lugu u Trebinjskoj šumi, uz magistralni put za Ljubinje, prilikom pokušaj obnove i rekonstrukcije srušena je stara pravoslavna crkva iz XVI veka.

Nažalost, iz najboljih namera pričinjena je ogromna šteta, nadležne institucije su kasno reagovale, a uzrok su nestručni radovi i sveopšta anarhija koja vlada u društvu, a koja je dovela do toga da se stara crkva sruši do temelja, pa da se onda pokuša zidati njena replika koristeći cement, gvožđe, ciglu i druge savremene materijale, koji sada po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srpske treba da se uklone, i da se crkva vrati u prvobitno stanje korištenjem istog kresanog kamena, kreča i peska.

Stara crkva srušena do temelja kako bi izgradili njenu repliku

Pravoslavna Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u selu Lug, po broju pisanih istorijskih podataka koji se na nju odnose, spada među najznačajnije male grobljanske hramove sagrađene u srednjem veku.

Moderni materijal u izgradnji “nove” crkve

Crkva se nalazi u seoskom groblju sa stećcima i većim brojem starih kamenih krstača. Proglašena je za nacionalni spomenik kulture. Crkva je sagrađena u februaru 1503. godine na temeljima stare crkve iz srednjeg veka. Ktitor crkve bio je monah Roman iz manastira Tvrdoš a sagradio je poznati dubrovački zidar Mihoč Radojević, koji je bio poreklom iz Trebinja.

Nekadašnja crkva iz XVI veka

Trebinje i Hercegovina su najbogatiji deo Republike Srpske i BiH po broju spomenika kulture, i trebalo bi brižno čuvati kulturno-istorijsko blago i nasleđe, a ne uništavati ga neznanjem i fušerenjem, jer je crkva u Lugu preživela Turke, Austro-Ugare, ustaše, okupatore i komuniste, ali ne i naše dane.

Preuzeto: Nebojša Vukanović info

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »