U Egiptu je pronađena bogato dekorisana grobnica sa činima protiv ujeda otrovnih zmija

U Egiptu je pronađena bogato dekorisana grobnica sa činima protiv ujeda otrovnih zmija
Grobnica nepoznatog pisara u Abusiru (foto: Petr Košárek, © Czech Institute of Egyptology FF UK)

Arheolozi su sproveli iskopavanja u Abusiru gde su otkrili grobnicu nepoznatog pisara. Pored toga što je njegova grobnica bila bogato dekorisana, u njoj su otkrivene i magične čini protiv ujeda zmija.

Arheološka ekipa Češkog instituta za egiptologiju sprovela je istraživanje egipatskih grobnica iz sredine 1. milenijuma pre nove ere u Abusiru u Egiptu.

Arheolozi su pronašli grobnicu do sada nepoznatog dostojanstvenika iz vremena persijske invazije na Egipat, piše u saopštenju. Zanimljivo je to da su u njegovoj grobnici postojale čini koje bi sprečile ujed otrovnih zmija.

Ujedi zmija u starom Egiptu bili su razlog za zabrinutost zbog prisustva mnogih zmija otrovnica. U starom Egiptu je bilo više zmija otrovnica nego što je to danas. Zato i ne čudi što su postojala razna verovanja i rituali koji su bili povezani sa ujedima zmija. U Bruklinskom papirusu su je zabeleženo čak 37 različitih vrsta otrovnica.

Inače, u ovom delu nekropole u Abusiru, se nalaze večna prebivališta visokih dostojanstvenika i vojnih komandanata 26. i 27. dinastije (7-4. vek pre nove ere).

Grobnica nepoznatog pisara sa magičnim činima protiv ujeda otrovnih zmija

Radi se o bogato ukrašenoj grobnici, tipa šaht, srednje veličine, čiji je vlasnik, izvesni Džehutiemhat, koji je obavljao dužnost kraljevskog pisara“, objašnjava Ladislav Bareš.

Antopološkom analizom kostiju utvrđeno je da je Džehutiemhat umro mlad sa 25 godina i da je patio od zdravstvenih problema. Pre svega bolesti zgolobova, što se odrazilo na njegovu kičmu. Takođe je patio od teške osteoporoze. Ovakva patološka slika je posledica posla koji je obavljao, a to je konstantno sedenje i manjak kretanja. Ista je situacija i kod drugih „stanovnika“ ove nekropole koji su obavaljali iste poslove.

Ulaz u grobnu komoru pisara Džehutiemhata (foto: Petr Košárek, © Czech Institute of Egyptology FF UK)

Od grobnice je sačuvan samo glavni šaht, čiji je nadzemni deo uništen još u antičko doba. Na dubini od 14 metara nalazila se pogrebna komora, izgrađena od blokova krečnjaka. Pogrebna komora je bila bogato dekorisana tekstovima i raznovrsnim scenama.

Dugačak niz apotropejskih čini protiv ujeda zmije iz tekstova piramida pokriva severni (ulazni) zid. Zanimljivo je da su zmije koje se pominju u ovim magijskim tekstovima istovremeno predstavljale potencijalnu opasnost i mogle su poslužiti kao moćni zaštitnici pokojnika i njegove mumije.

Južni i zapadni zid su prekriveni žrtvenim obredom i obimnim žrtvenim spiskom. Na plafonu pogrebne komore prikazani su prikazi putovanja boga sunca nebom, prvo u jutarnjim, a zatim u večernjim nebeskim barovima. Prikazi su praćeni himnama izlazećem i zalazećem suncu.

Unutar pogrebne komore nalaze se reljefni ukrasi i veliki kameni sarkofag koga krase hijeroglifski tekstovi iz Knjige mrtvih. Svi religiozno-magijski tekstovi imali su za cilj da pokojniku obezbede nesmetan ulazak u blažen i dobro obezbeđen večni život.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »