Vatikan vraća delove Partenona Grčkoj

Vatikan vraća delove Partenona Grčkoj
Partenon (izvor: Wikipedia)

Delovi Partenona koji su deo stalne kolekcije Vatikanskih muzeja biće vraćeni Grčkoj.

Ovi delovi se vekovima čuvaju u papskoj kolekciji i Vatikanskim muzejima.

Potez poput ovog mogao bi da izvrši pritisak na Veliku Britaniju i druge zemlje da vrate ostale delove spomenika na Akropolj u Atini.

Vatikan je potpisao sporazum o vraćanju tri fragmenta skulpture sa Partenona Grčkoj, a koji su deo stalne kolekcije Vatikanskih muzeja već 200 godina, piše WSJ.

Tri dela sa hrama Partenona, koji je bio posvećen Atini, stari su 2.500 godina. U njih spadaju glava dečaka, čoveka i konja.

Zvanično je potpisano vraćanje delova Partenona u Vatikanu, a prava objava o sporazumu bila je u decembru.

Delovi Partenona se vraćaju kući

Mermerni delovi Partenona bi trebalo da budu zvanično predati grčkim zvaničnicima na ceremoniji u glavnom gradu Atini 24. marta, saopštio je Vatikan.

Delovi sa Partenona koji se vraćaju kući (foto: AAP via EPA/Athens Acropolis)

Grčka je poslednjih godina imala izvesnog uspeha u vraćanju delova Partenona koji su kroz vekove završavali u muzejima raštrkanim širom Evrope. Prošle godine, arheološki muzej u Palermu, dao je Grčkoj dugoročnu pozajmicu, deo Partenona iz svoje stalne kolekcije.

Pored Britanskog muzeja, koji je još u 19. veku postavio delove Partenona u muzej, tu su i delovi starogrčkog hrama u Luvru u Parizu, Muzeja istorije umetnosti u Beču i u drugim muzejima.

Grčka vlada godinama vodi kampanju za vraćanje mermera sa friza Partenona. Džordž Ozborn, predsednik Britanskog muzeja i bivši šef britanskog trezora, i grčki zvaničnici održavaju periodične razgovore više od godinu dana. Britanski muzej je do sada odbijao predloge da mermere treba zauvek vratiti u Grčku.

Vatikan je svoj potez nazvao verski inspirisanom donacijom. Sveta stolica je rekla da je taj potez proizašao iz papinog sastanka 2021. u Atini sa nadbiskupom Grčke pravoslavne crkve.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »