15 artefakata biće vraćeno u Grčku iz Švajcarske

15 artefakata biće vraćeno u Grčku iz Švajcarske
Grčka vaza (foto: Ministarstvo kulture i sporta Grčke)

15 antičkih artefakata biće vraćeno u Grčku iz Švajcarske. Antički predmeti su od istorijskog značaja i bili su ilegalno u posadu poznatog dilera antikivitetima.

Istorijski vredni artefakti zaplenjeni su od strane švajcarskih vlasti u Ženevi. Svi oni će biti vraćeni u Grčku, kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i sporta Grčke.

To su figurine, glinene i bakarne posude, zlatna dijadema sa lovorovim lišćem, torzo nage muške mlade figure, bronzana statueta nagog sportiste, par bronzanih štitnika za potkolenicu i srebrni novac (stater). Artefakti se datuju od praistorije do rimskog perioda.

Globalna trgovina antikvitetima i umetnošću vredi milijarde i prolazi legalnim kanalima. Procenjuje se da je oko 5% nelegalno.

Jedan deo zaplenjenih artefakata koji se vraća u Grčku (foto: Ministarstvo kulture i sporta)

Ministarka kulture i sporta Lina Mendoni izjavila je: „Ministarstvo kulture i sporta, posebno poslednjih godina, pridaje veliki značaj vraćanju svakog kulturnog predmeta koji je neraskidivo povezan sa našim kulturnim nasleđem. Povratak kulturnih dobara u mesto porekla nije samo univerzalno pitanje već i moralna obaveza među narodima u kontekstu poštovanja i zaštite opšte svetske kulturne baštine. Potreba za vraćanjem kulturnih dobara koja su uklonjena ilegalno ili kroz procese sporne zakonitosti diktirana je osnovnim principima međunarodnih konvencija. Bez obzira na vremenska ograničenja. Osim, strogo govoreći, nelegalnih proizvoda trgovine, postoje antikviteti koji su uklonjeni na način koji je štetan za spomenik ili arheološki kontekst kojem pripadaju. Sistematski radimo na osnovu holističkog plana upravljanja sa glavnim ciljevima proširenje zaštite kulturnih dobara, suzbijanje ilegalne trgovine i vraćanja grčkih antikviteta u mesto njihovog porekla.”


Ako imate predlog teme, želite da objavimo vest ili želite da pišete za nas javite se putem mejla sveoarheologiji@gmail.com ili redakcija@sveoarheologiji.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »