Veliko arheološko otkriće na Pešlješcu u Hrvatskoj

Veliko arheološko otkriće na Pešlješcu u Hrvatskoj

 4,545 

Veliko otkriće na Pelješcu! Tim arheologa iskopao je gomile ili humke koje se datuju sve do 11.veka p.n.e. U jednoj od njih pronađeno je mnoštvo nakita kao i izuzetan grčko-ilirski šlem, jedan od samo nekoliko u celom svetu. To je izuzetno redak pronalazak, a šlem je svetlost dana ugledao posle dva i po milenijuma!

U celom svetu ih ima manje od 100 Nosili su se od 7. do 3. veka pre nove ere. “U svakom od ovih perioda imali su značaj da zapravo definišu članove elite, ratničku elitu, koja je vladala tadašnjim zajednicama“, objašnjava dr sc. Hrvoje Potrebica sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Radovi na ovoj lokaciji na Pelješcu započeli su ovog leta. Grobnica iz četvrtog veka pre nove ere krije pravo istorijsko blago.

Vađenje grčko-ilirskog šlema iz zemlje

Postoje fragmenti grčke posude, neskifos, sa drškom. Pored nje se nalaze fragmenti bronzane narukvice koja se obično nalazi kao deo nakita žena tog doba. Govorimo o vremenu negde u četvrtom veku pre nove ere“- dodaje direktor Instituta za arheologiju iz Zagreba dr. Marko Dizdar.

Stručnjaci veruju da je reč o grobnici iz četvrtog ili petog veka pre nove ere. Na ovom području postoji najmanje petnaest takvih humki, što nam govori da je ovde nekada bilo značajno naselje, ali takođe nam govori da će arheolozi ovde još decenijama morati da rade.

Pročitajte i ovo:

Sada zapravo imamo nekoliko godina da dokumentujemo to područje, da bismo saznali šta imamo na tom području iz arheoloških nalaza. A onda kada budemo razumeli pejzaž, paralelno ćemo sprovoditi ciljano istraživanje najugroženijih delova“, dodao je Potrebica.

A nakon toga, ovo bi trebalo da postane jedan ogroman međunarodni interdisciplinarni projekat, jer postoje izuzetno retki predmeti koji zahvaljujući arheološkoj forenzici mogu otkriti nešto što se nigde drugde ne može naći.

Izvor: Magazin HRT

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

2 thoughts on “Veliko arheološko otkriće na Pešlješcu u Hrvatskoj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ