Kasnoantički šlemovi tipa Berkasovo

Kasnoantički šlemovi tipa Berkasovo

 2,109 

Muzej Vojvodine u Novom Sadu je 2006. godine otkupio neočekivan i po mnogo čemu izuzetan nalaz koji je poticao iz okoline današnjeg sela Jarak kod Sremske Mitrovice. Reč je o kasnoantičkom šlemu koji se sastojao od većeg broja fragmenata srebrnog lima ukrašenih plastično izvedenim oranmentima, dve kopče i više zakivaka i nitni, takođe izrađenih od srebra. Sve je to nađeno u jednostavnoj keramičkoj posudi. Naredne godine stručnjaci Narodnog muzeja u Beogradu započeli su restauraciju.

Šlem iz Jarka pripada grupi kasnorimskih šlemova istog tipa kao i oni iz Berkasova, sa svim karakterističnim delovima, oblikom i ukrasima. Oformljen je nakon rekonstrukcije na osnovu sačuvanih 110 delova srebrne pozlaćene oplate, koja je činila preko 85% njegove površine. Osnova šlema, sa koje je najverovatnije još u antici pokidana oplata, bila je od gvozdenog lima debljine 3–4 mm, a tokom rekonstrukcije izrađena je od poliestera.

Kasnoantički šlem iz Jarka

Klasifikacijom i spajanjem fragmenata u posebne celine pokazalo se da je preko 85% oplate šlema bilo očuvano u tako dobrom stanju da se moglo pristupiti njegovoj idealnoj rekonstrukciji. Ovome je, pored izuzetne veštine tima konzervatora-restauratora, doprinela očigledna sličnost konstrukcije ovog šlema sa šlemom broj 2 iz Berkasova”-arheolog dr Vujović Miroslav.

Šlemovi tipa Berkasovo

Dva šlema tipa Berkasovo otkriveni su 1955. godine nedaleko od Šida na lokalitetu Ašman, severozapadno od Berkasova. Zahvaljujući dobrom stanju očuvansti i luksuznom materijalu od koga su bili izrađeni, bogatom ukrasu u vidu iskucanog ornamenata te umecima od staklene paste koji imitiraju poludrago kamenje, šlemovi iz Berkasova postali su prava senzacija i pojam kasnoantičke oružarske veštine.

Šlem broj 1 iz Berkasova u potpunosti je očuvan i najlepši je i najraskošniji primerak među petnaestak u svetu poznatih primeraka kasnorimskih šlemova. Izuzetnog je sjaja, ukrašen umecima od staklene paste koji imitiraju dragi kamen smaragd i poludrago kamenje oniks i kalcedon. Verovalo se da smaragd čuva snagu vere, oniks je u predstavi oka imao ulogu stvaranja strah kod neprijatelja, dok je plavi kalcedon označavao telesnu snagu nosioca šlema.

Kasnoantički šlemovi iz Berkasova (šlem 1 i 2)

Manje raskošan šlem iz Berkasova u stručnoj literaturi je poznat kao šlem broj 2. Za razliku od šlema broj 1 gvozdena osnova mu je debljine 4 mm, kalota je dvodelna, nema ukrašene umetke i nije u potpunosti očuvan (delimično je rekonstruisan jer ga je nalazač prilikom vađenja iz zemlje oštetio motikom).

Od posebnog značaja, za bolje razumevanje porekla i hronoloških okvira nalaza, bili su natpisi na ovim berkasovim šlemovima koji su izvedeni punktiranjem i urezivanjem.

Šlem broj 2 iz Berkasova ima natpis VICIT [LIC]INIANA, koji je arheolozima pomogao da šlemove iz Berkasova datiraju u prve decenije IV veka u vreme bitnih događaja. „Jedan od takvih okolnosti je svakako bitka kod Cibala, održana 8. oktobra 314. ili 316. godine između trupa Konstantina Prvog i Licinija, kod današnjih Vinkovaca”-arheolog dr Vujović Miroslav.

Šlemovi iz Berkasova i Jarka nisu bili paradni, već su korišćeni u borbi. O tome govore tragovi krvi na onom raskošnijem iz Berkasova i činjenica da su sva tri imala tešku gvozdenu osnovu za odbranu od udaraca, koja bi bila nepotrebna da su korišćeni u paradne svrhe. S obzirom na to da su prevučeni dragocenim materijalima, pretpostavlja se da su izrađeni u samom Sirmijumu, centru provincije, gde su tada postojale radionice za naoružanje i vojnu opremu i trezor sa zlatom.

Izvor: NatGeo Srbija i Dautova-Ruševljan, V. i Vujović, M. 2011. Kasnoantički šlem iz Jarka. Novi Sad: Muzej Vojvodine.

Podelite sadržaj na
fb-share-icon0
Tweet 20

Urednik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

ZAPRATITE I PODELITE SADRŽAJ