Započet je rad na projektu “Novo lice Ćele kule“

Započet je rad na projektu “Novo lice Ćele kule“
Zvanično je pokrenut projekat "Novo lice Ćele kule" (ustupljena fotografija/DAR)

Projekat “Novo lice Ćele kule“ je zvanično danas počeo. Ove nedelje sprovodi se prva faza projekta. U planu je lasersko skeniranje Kule, kao i izrada 3D modela lobanja, što je prvi korak ka rekonstrukciji lica čegarskih junaka.

Paralelno sa tehničkim snimanjem biće obavljena antropološka analiza lobanja.

Ovaj izuzetno vredan osteološki materijal predstavlja fantastičnu priliku da proširimo naša znanja o životu onih koji su učestvovali (i poginuli) u Čegarskoj bici, da saznamo od kakvih su bolesti bolovali, kako živeli, koliko su godina imali u trenutku smrti, kao i da analiziramo povrede na lobanjama nastale u ovom, ili nekom prethodnom, oružanom sukobu. U pitanju je potpuno neinvazivna metoda, pri kojoj nijedna lobanja, niti bilo koji deo kule, neće biti oštećen“ rekla je za portal Nataša Šarkić, doktorka fizičke antropologije.

Dr Nataša Šarkić (ustupljena fotografija/DAR)

Rezultati antropološke analize biće prezentovani građanima Niša krajem maja 2024. godine. Što se tiče konačne verzije facijalne rekonstrukcije lica, to se očekuje krajem 2024. godine.

Donacije pomogle u ostvarenju sna

Da se podsetimo da je za potrebe sprovođenja projekta Novo lice Ćele kule pokrenuta kampanja za prikupljanje sredstava. Kampanja je trajala 45 dana i uspešno je završena kada je sakupljeno 956.195 dinara koji će biti utrošeni na pojektat od nacionalnog značaja.

Kako će izgledati antropološka analiza lobanja uzidanih u Ćele kulu (Ustupljena fotografija/DAR)

Dalji plan ekipe koja radi na projektu jeste da apliciraju na evropske fondove.

Ukoliko projekat bude odobren, planiramo izradu VR modela Kule, a kako bi se sa rezultatima našeg projekta upoznalo što više ljudi, u pripremi su izložbe širom Srbije i regiona“, kaže Nataša.

Projekat antropološke analize lobanja uzidanih u Ćele kulu pokrenulo je Društvo za akademski razvoj. Na projektu rade i domaći i strani stručnjaci koji će rekonstruisati lica čegarskih junaka i digitalizovati uzidane lobanje.

O projektu pročitajte i ovde: Pokrenut je jedinstven projekat od nacionalnog značaja “Novo lice Ćele-kule”

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

One thought on “Započet je rad na projektu “Novo lice Ćele kule“

  1. Потребно би било и лепо и корисно када би се пронашле лобање у близини закопане у то доба (јер је борба за одбрану Србије из тог правца била непрестана на Чегру и око друма) па да се попуне места несталих лобања са споменика. Вероватно постоји и лобања које су од тада до данас (због вандала, ратова и небриге) отпале са споменика па су сахрањене у близини споменика. Треба их наћи и вратити на место……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »