Vikinzi su trgovali sa Arktikom, pokazale analize češljeva

Vikinzi su trgovali sa Arktikom, pokazale analize češljeva
izvor: Wikipedia

Analiza češljeva za kosu napravljenih od roga jelena bacila je novo svetlo na trgovačke puteve Vikinga. Vikinzi su trgovali sa ivicom kontinentalne Evrope, sa Arktikom.

Analizu su sproveli istraživači sa Univerziteta u Jorku. Njihovi rezultati češljeva pružaju dokaze o trgovačkim vezama između grada Hedebi (moderni Šlezvig-Holštajn, Nemačka), najvećeg urbanog naselja u Evropi iz doba Vikinga, i planinske Skandinavije, stotinama kilometara na sever.

Rezultati analize su objavljeni u časopisu Antiquity Journal.

Biomolekularna analiza češljeva

Nova studija potrvđuje postojanje udaljenih trgovačkih puteva kroz biomolekularnu analizu tamo pronađenih češljeva od rogova jelena.

Hedebi je bio glavni centar obrade rogova, sa 288.000 zabeleženih nalaza rogova. Većina je bila otpadni materijal od proizvodnje češljeva za kosu, a to je glavni urbani zanat iz doba Vikinga.

Češalj od roga irvasa (foto: Mariana Muñoz-Rodriguez, Antiquity Journal)

Tim arheologa je analizirao kolagen u češljevima kako bi odredili o kojoj vrsti jelena se radi.

Došli su do saznanja da je 85-90% češljeva izrađeno od rogova irvasa. Krda irvasa nalazila su se samo u severnoj Skandinaviji. To ukazuje da su ili sami češljevi ili rogovi od kojih su napravljeni uvezeni.

Ovo pokazuje postojanje velikih, čestih pomorskih kontakata na velikim udaljenostima između Hedebija i severa već 800. godine nove ere.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »