87 otisaka stopala neandertalaca pronađeno je na obali Iberijskog poluostrva

87 otisaka stopala neandertalaca pronađeno je na obali Iberijskog poluostrva
Rekonstrukcija kretanja neandertalaca (rekonstrukcija: Luis A. Morales)

Tim istraživača iz Španije, Argentine i Francuske identifikovao je 87 otisaka stopala neandertalaca na obali na Iberijskom poluostrvu.

U svom radu, objavljenom u časopisu Scientific Reports, autori opisuju proučavanje otisaka stopala i ono što su o njima saznali.

Otkriveni neandertalski otisci stopala, među kojima ima i dečijih, u jugozapadnoj Španiji, stari su oko 106.000 godina. Predstavljaju najstariji zapis očuvanih neandertalskih otisaka na svetu!

Neandertalci su živeli u delovima Bliskog istoka i Evrope pre 400.000 do 40.000 godina. Za to vreme ostavili su iza sebe mnogo dokaza o svom postojanju. Pre svega to su fosilni ostaci i izrađene kamene alatke. Ponekad su ostavljali i dokaze o svojim aktivnostima, poput kretanja uz plažu.

Otkriveni tragovi stopala pripadaju starijim i mlađim neandertalcima, a bilo ih je ukupno 36.

Tragovi stopala pripadaju starijim i mlađim neandertalcima, a bilo ih je 36 (izvor: Scientific Reports)

Većina otisaka stopala nalazi se na rubu poplavljenog područja. Ovo možda znači da se radi o strategiji lova, uhođenju životinja u vodi, verovatno ne velikih vodenih životinja, već močvarnih ptica ili malih mesoždera. Verovatno su lovili ribu ili tragali za školjkama ili mekušcima.

Naravno, ne odbacuje se ni hipoteza o putovanju. Međutim, mogućnost transporta resursa je teško identifikovati iz morfologije otiska, jer su eksperimentalne analize pokazale male varijacije u ukupnoj dužini otiska (manje od jednog cm u proseku) kada su neandertalci natovareni robom, odnosno kada to nisu.

Analiza otisaka stopala

Istraživači su uspeli da utvrde razlike između pojedinaca koji su napravili otiske stopala pažljivo mereći njihovu veličinu i dubinu otisaka koje su stvorili u hodu. Otkrili su da tragovi pripadaju odraslim osobama i deci (14 muškaraca, pet žena i 11 dece). Istraživači nisu mogli da utvrde pol kod šest osoba.

Otisci stopala (izvor: Scientific Reports)

Dubina otisaka je takođe pomogla u proceni veličine neandertalaca koji su ih napravili. Svi su potpadali u prosečan raspon visine od 120 do 140 cm, osim jednog neandertalca koji je bio mnogo veći od proseka ili je nosio veliki teret sa sobom.

Istraživači su primetili da su svi odrasli hodali direktno niz plažu, dok su deca to radila slučajno, kako inače deca vole da se kreću, cik-cak ili da skakuću. Nisu pronašli nikakve dokaze koji bi mogli objasniti zašto je tako velika grupa neandertalaca šetala plažom, ali pretpostavka je da su lovili ili možda pecali.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »