Najstariji poznati muzički instrument na svetu – NEANDERTALSKA FRULA

Najstariji poznati muzički instrument na svetu – NEANDERTALSKA FRULA
Rekonstrukcija neandertalaca kako sviraju "frulu" (izvor: https://www.divje-babe.si/en/about-the-park/)

Čuveno otkriće neandertalske frule dogodilo se 1995. godine u pećini Divje babe. Smatra se da je ovo najstariji poznati muzički instrument.

Neandertalska frula otkrivena je tokom iskopavanja Ivana Turka i Janeza Dirjeca sa Instituta za arheologiju ZRC SAZU, u musterijanskom sloju u pećini Divje babe.

Otkrića koja osvetljavaju, direktno ili indirektno, duhovni život neandertalaca uvek privlače veliku pažnju stručne i laičke javnosti.

Arheološka iskopavanja u pećini Divje babe I u zapadnoj Sloveniji trajala su 20 godina (1979–1999), a njih je sproveo ZRC SAZU Institut za arheologiju iz Ljubljane. Rukovodilac iskopavanja I. Turk je ubrzo nakon otkrića predložio dva moguća objašnjenja za ovaj predmet: artefakt ili pseudo-artefakt u vidu izgrizene i zubima probušene dijafize butne kosti.

Prema prvom objašnjenju, ovaj nalaz bi bio najstariji muzički instrument.

Otkriće “frule” u pećini

Reč o dijafizi leve butne kosti mladunčeta pećinskog medveda, starog oko 2 godine, sa 4 izbušene rupe. Ovaj predmet je podsećao na koštani muzički instrument. Predmet je pronađen zacementiran u breču u neposrednoj blizini neandertalskog ognjišta, postavljen u jamu.

Predmet je pronađen zacementiran u breču u neposrednoj blizini neandertalskog ognjišta, postavljen u jamu (Nitu 2015, fig. 1)

Najstariji muzički instrument na svetu (11,4 cm), neandertalska frula stara je 60.000 godina. Muzički eksperimenti potvrdili su nalaze arheoloških istraživanja da veličina i položaj rupa ne mogu biti slučajni, već su rađeni sa namerom kako bi se proizvela muzika.

Frula iz pećine Divje babe je jedina koju su definitivno napravili neandertalci. Starija je oko 20.000 godina od drugih poznatih frula, koje su napravili anatomski savremeni ljudi.

Neandertalska frula (izvor: divje-babe.si)

Zato se više ne može jednostavno govoriti o fruli, već o muzičkom instrumentu posebne vrste. Ovaj predmet je duboko promenio naše poglede na neandertalce, koji su izumrli pre 30.000 godina. Ovo otkriće predstavlja ključni dokaz da je neandertalac, kao i mi, bio potpuno razvijeno duhovno biće, sposobno za uzvišeno umetničko stvaralaštvo kao što je muzika.


Izvori: Some observations on the supposed natural origin of the Divje babe I flute i The Neanderthal Flaute

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »