9000 godina stara ogrlica sa više od 2500 privezaka pronađena u grobu deteta

9000 godina stara ogrlica sa više od 2500 privezaka pronađena u grobu deteta
Neolitsko selo Ba'ja u Joradnu (CC-BY 3.0)

Kitinjasta ogrlica izrađena od 2500 privezaka u dečjem grobu pruža pogled na društveni status pojedinaca pre 9000 godina.

Dečji grob pronađen je u neolitskom selu Ba’ja u oblasti Jordana, koje pokriva površinu od 3,7 hektara sa populacijom do 600 stanovnika. Naselje se datuje između 7400. i 6800. godina pre nove ere tokom prekeramičkog neolita B.

U studiji objavljenoj u PLOS ONE, arheolozi su analizirali materijale koji su krasili telo osmogodišnjeg deteta pre više milenijuma. Ogrlica se sastojala od 2500 šarenih kamenčića i školjki, dve izuzetne perle od ćilibara, velikog kamenog priveska i delikatno ugraviranu sedefnim prstenom.

Sahrana deteta pre 9.000 godina (foto: Alarashi et al – PLOS ONE, CC-BY 4.0)

U grobu nije pronađena kompletna ogrlica, već su privesci bili rasuti po grobu, a arheolozi su rekonstruisali ogrlicu. Perle od ćilibara su najstarije do sada poznate na Levantu.

Ukrasi za telo imaju značajno simboličko značenje, prenoseći kulturne vrednosti i individualne identitete, čineći ih izuzetno vrednim u ispitivanju drevnih društava”, piše u studiji.

Stanovnici Ba’je su nabavljali egzotične materijale iz udaljenih regiona. Što govori o kompleksnoj dinamici među članovima zajednice koja je imala vešte zanatlije, trgovce i pojedince visokog statusa, a koji su naručivali prestižne predmete.

Ogrlica izrađena od 2500 privezaka (foto: Alarashi et al – PLOS ONE, CC-BY 4.0)

Analiza dečje ogrlice dala je vredne informacije koje poboljšavaju naše razumevanje ritualnih praksi i simboličkog ponašanja zajednice Ba`ja, istovremeno bacajući svetlo na zanatske i ekonomske sposobnosti pojedinaca. Uprkos svom razrađenom dizajnu, takva ogrlica nije stvorena u svrhu razmene ili trgovine, već je bila deo sahrane deteta, služeći kao značajan dokaz kulturnih praksi tog vremena”, napisali su istraživači u studiji.

Ogrlica je trenutno izložena u muzeju Petra u južnom Jordanu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »