9000 godina stara ogrlica sa više od 2500 privezaka pronađena u grobu deteta

9000 godina stara ogrlica sa više od 2500 privezaka pronađena u grobu deteta
Neolitsko selo Ba'ja u Joradnu (CC-BY 3.0)

Kitinjasta ogrlica izrađena od 2500 privezaka u dečjem grobu pruža pogled na društveni status pojedinaca pre 9000 godina.

Dečji grob pronađen je u neolitskom selu Ba’ja u oblasti Jordana, koje pokriva površinu od 3,7 hektara sa populacijom do 600 stanovnika. Naselje se datuje između 7400. i 6800. godina pre nove ere tokom prekeramičkog neolita B.

U studiji objavljenoj u PLOS ONE, arheolozi su analizirali materijale koji su krasili telo osmogodišnjeg deteta pre više milenijuma. Ogrlica se sastojala od 2500 šarenih kamenčića i školjki, dve izuzetne perle od ćilibara, velikog kamenog priveska i delikatno ugraviranu sedefnim prstenom.

Sahrana deteta pre 9.000 godina (foto: Alarashi et al – PLOS ONE, CC-BY 4.0)

U grobu nije pronađena kompletna ogrlica, već su privesci bili rasuti po grobu. Arheolozi su potom rekonstruisali ogrlicu. Perle od ćilibara su najstarije do sada poznate na Levantu.

Ukrasi za telo imaju značajno simboličko značenje, prenoseći kulturne vrednosti i individualne identitete, čineći ih izuzetno vrednim u ispitivanju drevnih društava”, piše u studiji.

Stanovnici Ba’je su nabavljali egzotične materijale iz udaljenih regiona. Što govori o kompleksnoj dinamici među članovima zajednice koja je imala vešte zanatlije, trgovce i pojedince visokog statusa, a koji su naručivali prestižne predmete.

Ogrlica izrađena od 2500 privezaka (foto: Alarashi et al – PLOS ONE, CC-BY 4.0)

Analiza dečje ogrlice dala je vredne informacije koje poboljšavaju naše razumevanje ritualnih praksi i simboličkog ponašanja zajednice Ba`ja, istovremeno bacajući svetlo na zanatske i ekonomske sposobnosti pojedinaca. Uprkos svom razrađenom dizajnu, takva ogrlica nije stvorena u svrhu razmene ili trgovine, već je bila deo sahrane deteta, služeći kao značajan dokaz kulturnih praksi tog vremena”, napisali su istraživači u studiji.

Ogrlica je trenutno izložena u muzeju Petra u južnom Jordanu.

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »