Zanimljivo otkriće: 2.000 godina stara zviždaljka pronađena u grobu deteta

Zanimljivo otkriće: 2.000 godina stara zviždaljka pronađena u grobu deteta
Ruševine starogrčkog grada Asosa (foto: İHA)

Arheolozi su u ruševinama starogrčkog grada Asosa pronašli zviždaljku od terakote u grobu deteta.

Zviždaljku je otkrivena u drevnom egejskom primorskom letovalištu Asos u severozapadnoj Turskoj.

Postoje dokazi o naseljenju na vrhu brda sa pogledom na Egejsko more i to pre 7.000 godina. Grad Asos su osnovali grčki kolonisti oko 1000. godine pre nove ere. Grad je izgrađen na ugašenom vulkanskom brdu na 236 m nadmorske visine.

Mala zviždaljka od terakote u obliku ptice (foto: İHA)

Asos je hiljadama godina bio glavna arterija egejske trgovine i dom prve Aristotelove filozofske škole. Glavne građanske građevine, agora, buleterion i pozorište, izgrađene su oko 300. godine pre nove ere.

Dečija igračka – zviždaljka

Mala zviždaljka od terakote iz rimskog doba je ostavljena u dečjem grobu. Zviždaljka je oblikovana kao stilizovana ptica i u odličnom je stanju. Ona je i dalje funkcionalna i može da zviždi!

Moguće da je ova dečija igračka stavljena je kao poklon u grob deteta.

Žena zviždi sa 2.000 godina starom zviždaljkom (foto: İHA)

Zviždaljka je otkrivena 2022. godine kada su arheolozi iskopavali agoru i gymnasium iz helenističkog doba i crkvu Ajazma iz vizantijskog doba. Crkva je podignuta u 11. veku na ruševinama crkve iz 6. veka za koju se veruje da je bila posvećena nepoznatom svecu koji je tu sahranjen u 5. veku. U vreme kada je svetac tamo položen, na tom mestu je bilo mnogo sahranjivanja. Nekropola na tom mestu bila je u upotrebi još od helenističke ere. Jedan od predmeta koji je tu bio phranjen jeste i mala dečija zviždaljka.

Profesor Nuretin Arslan sa ÇOMÜ je rekao: „Jasno je da je figura ptice od terakote pronađena na površini oko crkve Ajazma bila zviždaljka. U davna vremena, takvi predmeti su korišćeni kao dečije igračke i ostavljani kao pokloni, posebno u dečjim grobovima. Poznato je da je ovaj predmet, koji i danas funkcioniše kao zviždaljka, korišćen od klasičnog do rimskog doba. Pošto slojevi nalaza ovog objekta nisu poznati, nije moguće dati tačan datum. Ali pretpostavljamo da je to rimski period ili ranije.


Preuzimanje sadržaja sa web adrese sajta Sve o arheologiji je dozvoljeno ukoliko strana koja preuzima tekstove prethodno kontaktira urednika sajta na sveoarheologiji@gmail.com

Registrujte se na Sve o arheologiji

Prijavite se na našu mejl listu i budite prvi koji će dobiti vesti iz sveta arheologije

Ne šaljemo spamove! Pročitajte naša pravila korišćenja za više informacija.

Podelite sadržaj na:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Translate »